Foto: Bodler, Bigstock

Foto: Bodler, Bigstock + RokokoPosten

Mens bølgerne endnu går højt i diskussionen om Danmarks undskyldning til De Vestindiske Øer, begynder andre vestindiske vokaler at forlange opmærksomhed.

“Det kan godt være, at Danmarks statsminister lød brødebetynget, da han holdt tale for efterkommere af slaverne på De Vestindiske Øer (i dag Jomfruøerne, red.), og det kan også godt være, at alle jublede og klappede. Men vi hørte mest af alt bare ‘øer, øer, øer’. Som om vi æer og åer slet ikke findes.”

Kritikken fra de hidtil oversete vestindiske vokaler kan læses i en kronik i Politiken. Her beklager De Vestindiske Æer og De Vestindiske Åer, at de fuldstændig blev forbigået under den danske statsministers besøg.

“Ingen forstår os”
De skriver desuden, at ikke kun øerne har oplevet voldsomme konsekvenser af den danske kolonimagts indtog i Vestindien. Selvom hverken æerne eller åerne har en traumatisk fortid med slaveri, føler de sig udnyttet kulturelt og fremmedgjorte i deres eget miljø.

“Ingen herovre forstår, hvad vi er for nogle. Æer og Åer har ikke naturligt hjemme i Caribien. Men vi er havnet her, og den danske regering har fuldstændig ignoreret os igennem alle årene. Det har altid handlet om øerne. Nu er det på tide, at det også kommer til at handle om os!”

Sådan siger et vestindisk æ til RokokoPosten under et Skype-interview med RokokoPosten. Det fortæller, at Danmark har tvunget det og de øvrige dansk-vestindiske vokaler ud i en kulturel hjemløshed, som de ikke ser nogen udvej på.

Hverken danske eller vestindiske
Det vestindiske æ føler sig således hverken dansk eller vestindisk. Det føler sig derimod som en ubrugelig bastard, og det er den mangel på identitet og mening med livet, som gør det magtpåliggende, at Danmark også siger undskyld til dem.

“Jeg kan ikke bare blive dansk og indgå som en naturlig del i ordet ‘æblekage’, som et dansk æ ville kunne gøre det. Og i de sprog, der tales herovre, passer jeg slet ikke ind. Vi har levet med det i alle årene, og vi havde egentlig troet, at vi bare måtte affinde os med vores triste skæbne. Men nu hvor øerne får al den opmærksomhed, håber vi da, at man vil værdige os et enkelt blik og bare et lillebitte undskyld,” siger æet.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra statsminister Lars Løkke Rasmussen.