Foto: Stoycho Stoychev, Bigstock

Foto: Stoycho Stoychev, Bigstock

Er du en rebel, der lever på kanten og har lyst til at give formynder-Danmark fingeren? Så køb en glutellolagkage hos Jensines Bageri i Virum.

Glutenbomber, glutenrigt franskbrød og glutellolagkage. Alle tre ting frister på hylderne i Jensines Bageri, der for nylig er begyndt at sælge brød og bagværk med ekstra gluten.

“Vi mener, at det er ethvert menneskes ret at skeje lidt ud engang imellem, være vild, gå amok, leve på kanten. Synde en smule, for vi lever jo kun én gang. Og døden skal jo have en årsag,” griner Majken Mogensen, der er ejer og indehaver af bageriet, som er opkaldt efter hendes oldemor.

Syndig skive rugbrød
Hun fik idéen til det kontroversielle tiltag, da hun for nylig talte med en veninde, der ikke længere spiste gluten. Men, fortalte veninden, af og til kunne hun ikke lade være og spiste en syndig skive rugbrød, selvom der faktisk også er gluten i sådan en.

“Mange ville nok sige, at hun burde holde sig til sundere mad, men jeg synes egentlig, at hun gør det rigtige ved at give slip og tillade sig selv en lækker omgang gluten. Nogle gange skal man bare give formynder-Danmark fingeren,” fortæller Majken Mogensen, der har stor succes med sine glutentilsatte produkter:

“Men folk kommer ikke på de sædvanlige tidspunkter, når naboen også kan risikere at stå her. De dukker op lige inden lukketid eller meget tidligt om morgenen på hverdage. Man skilter vel heller ikke med, at man køber smøger eller tre plader Marabou på én gang.”

Laktose-beriget mælk
Mens borgerne i Virum er glade for glutellolagkager, forholder eksperterne sig mere skeptisk. Læge og ernæringsvejleder Poul Mayland Pedersen mener eksempelvis, at bageriet sætter et dårligt eksempel.

“Det er fint nok at sælge nydelsesmidler som kage og den slags, men når man ligefrem tilsætter dårligdom og praler med det, synes jeg, man sender et forkert signal. Hvad bliver det næste? Laktose-beriget mælk?” spørger han retorisk og bakkes op af sundhedsforsker Gitte Rix, der anbefaler, at Jensines Bageri oplyser kunderne om risikoen ved for meget gluten.

“Allerhelst burde der være et nummer til en sundhedshotline ved kassen, så kunden kan ringe og få hjælp, hvis glutenmisbruget tager overhånd.”