Foto: Rawpixel.com, Bigstock

Foto: Rawpixel.com, Bigstock

Retningsløs musik og halvskaldede mænd med hestehaler og rødvinsglas skræmmer hovedstadens beboere, der allerede nu gruer for festivalen i juli.

Saxofonsoloen går i gang, og oppe i førstesalslejligheden på Frederiksberg ruster Berit sig mentalt. Hun håber, at den stopper om to minutter, men ved, at den kan risikere at fortsætte i ti, og at nummeret, som snarere er en retningsløs jagen med forskellige instrumenter end et afgrænset musikalsk værk, måske ikke holder op, før Berit selv har forladt lejligheden og er flygtet ud til sin søster i Ballerup.

“Den usikkerhed, det kaos, mængden af synligt begejstrede jazzfans: Det vil jeg bare ikke udsættes for igen,” siger Berit Jensen, der bor tæt på et spillested, som igen i år lægger scene til nogle af de optrædende på Copenhagen Jazz Festival.

Kun en smule hår
Begivenheden starter først den 7. juli, men allerede nu er hun og mange andre københavnere i gang med at planlægge deres flugt fra byen, når jazzentusiasterne myldrer frem.

“Pludselig vælter det frem med mænd, der kun har en smule hår nederst på hovedet, som de så binder sammen til en lille hestehale, mens de drikker virkelig meget rødvin,” siger William Skjødt Jensen, der bor på Nørrebro, hvor festivalen også finder sted.

“Min lejlighed ligger i stueetagen, tæt på Blågårds Plads. Til daglig skal jeg kun tage højde for enkelte bandeopgør og narkohandel, men når jazzfestivalen går i gang, bliver jeg nok nødt til at barrikadere døren og vinduerne, så der ikke sker noget, mens jeg er udenbys,” fortæller William, der sammen med sin kæreste, Simone, planlægger at tage fri fra arbejde i de ti dage, festivalen varer, så de med god samvittighed kan opholde sig hos en ven, der bor på Fyn.

Gravid undgår festival
“Sidste år var jeg på Roskilde Festival noget af tiden, og det var dejligt beroligende, undtagen den eftermiddag, hvor jeg ramte en koncert med noget, der kunne lyde som en trompetsolo. Da blev jeg nødt til at drikke ekstra meget om aftenen for at dulme nerverne,” siger han.

Simone glæder sig i år ekstra meget til at komme væk fra hovedstaden under festivalen, fordi hun er gravid.

“Jeg har lovet mig selv at passe rigtig godt på babyen: Ingen alkohol, tobak, tilsætningsstoffer eller tungmetaller – og slet ingen jazz!”