Foto: Olezzo, Bigstock

Foto: Olezzo, Bigstock

Den gennemsnitlige dansker bruger 32 procent af sin samlede tid på det sociale medie til at glædes over, hvor dårligt det er gået for de gamle skolekammerater, vedkommende ikke brød sig om.

Kan du huske den intrigante og modbydelige pige fra din klasse? Den væmmelige bølle, som altid skubbede til dig, kaldte dig øgenavne og ødelagde dine ting? De mennesker er formentlig på Facebook, og hvis du er som gennemsnittet af danskerne, bruger du ifølge RokokoPolls en tredjedel af din tid på det sociale medie på at undersøge deres profil og glæde dig over, hvor dårligt det er gået dem.

“Fra tredje til sjette klasse blev jeg nådesløst drillet af Thomas, som jeg forleden fandt på Facebook. Hans seneste opdatering kom fra hans kæreste, der skrev, at Thomas var endt i fængsel. Det var dejligt at læse, og det blev kun bedre af, at flere af dem, der kommenterede, slet ikke var kede af det på Thomas’ vegne, men skrev, at han havde fortjent det,” fortæller Sandra, der ikke vil have sit efternavn offentliggjort.

Kigger efter tegn på fiasko
Sandra er blot en ud af mange danskere, der opnår stor glæde ved at følge gamle skolekammeraters sociale, økonomiske og private deroute på Facebook. Sandra mener selv, at hun kun bruger omkring fem procent af sin Facebook-tid på at kigge Thomas’ profil efter for yderligere tegn på fiasko, mens Frederik, der også ønsker at være anonym, anslår, at 20 procent af hans tid på det sociale medie bruges til at tjekke, hvor dårligt det går hans gymnasiekæreste.

“Mille droppede mig meget brutalt foran alle vores venner, hvor hun sagde nogle grimme ting, fx at jeg var dårlig i sengen. Jeg glemte hende et par år, efter at jeg var blevet student, men forleden dukkede hendes navn op på Facebook, og så kunne jeg ikke lade være med at kigge,” fortæller Frederik, der opdagede, at Mille i flere år har haft et kedeligt fleksjob på grund en udiagnosticeret lidelse og ofte skriver om sine problemer med sin ADHD-ramte søn.

“Det lyder virkelig svært, og havde det været en hvilken som helst anden person, havde jeg haft medfølelse. Men i det her tilfælde giver det mig bare en dejlig varm fornemmelse indeni.”

Mille løfter humøret
Frederik har det ikke skidt med at glæde sig over Milles problemer; faktisk mener han, at hans Facebook-brug ellers udelukkende ville have gjort ham i dårligt humør:

“Når jeg har brugt nogle minutter på at se, hvordan min tidligere klassekammerat Casper, der var og er både sød, dygtig og utrolig lækker, har succes med stort set alt, løfter Mille mit humør igen, så jeg ikke skal gå og være trist resten af dagen.”