Foto: News Oresund / Wikipedia

Foto: News Oresund / Wikipedia

100 procent af folketingsmedlemmerne er mennesker, der arbejder med politik på fuld tid, viser en analyse. Eksperter peger på, at man udelukker store dele af befolkningen ved at stille krav om, at man skal blive valgt og gå op i politik for at være med til at bestemme i Danmark.

Profilerne for samtlige 179 medlemmer af det danske folketing er netop blevet analyseret af RokokoPolls i samarbejde med Danmarks Statistik. Konklusionen er entydig: Samtlige medlemmer har politik som deres fuldtidsjob, og de er kun kommet i parlamentet efter at have ført valgkamp og dernæst opnået enten et stort antal individuelle stemmer, eller på grund af deres medlemsskab af et politisk parti.

Skævvrider magten
Bent Høftmark fra Danmarks Statistik forklarer, at det kan føre til en alvorlig skævvridning af magten i Danmark.

“Som helt almindelig dansker er det fuldstændig urealistisk at komme i Folketinget uden at gennemgå en lang og kompleks proces, der stort set altid begynder med indmelding i et politisk parti,” siger han og fortsætter:

“Hvis man vil være med til at præge samfundsudviklingen i Danmark, skal man simpelthen engagere sig i politik fra en meget tidlig alder. Og derefter skal man endda være ret heldig i forhold til at opnå en god placering på en stemmeseddel og dernæst få nok stemmer. Det giver en uheldig skævvridning, fordi alle på Christiansborg dermed er langt mere optaget af politik end resten af befolkningen, der i praksis bliver holdt udenfor.”

Borger: Jeg vil også gerne trykke på knapper
Den vurdering nikker den 35-årige butiksassistent Rikke Madsen, som RokokoPosten møder på cykel på vej over Københavns Knippelsbro, genkendende til.

“Det er virkelig skræmmende, at alle i Folketinget uden undtagelse er professionelle politikere. Jeg kunne da også godt tænke mig at være med til at træffe beslutninger om Danmarks fremtid, forhandle finanslov og trykke på knapperne i folketingssalen, for jeg er jo også en del af det her land. Men for almindelige danskere, der også skal passe familie og arbejde, er det jo helt urealistisk at afsætte flere år til at være politisk aktiv, føre valgkamp og den slags,” siger hun.

Lad Nationen overtage
Ifølge valgforsker fra Københavns Universitet Mats Svendsen er der langt mere oplagte alternativer til det nuværende politikervælde på Christiansborg.

“Det nemmeste vil være at lade døren til folketingssalen stå åben og så lade dem, der kommer forbi og har lyst, gå ind at stemme. Eller man kan lave en model, der tilgodeser hele landet, og lade netforummet Nationen stå for vedtagelse af lovforslag, da der her er livlig folkelig aktivitet, masser af afstemninger i forvejen, og det er tilgængeligt overalt.”