Foto: Aleksei Smolensky, Bigstock

Foto: Aleksei Smolensky, Bigstock

“Jeg kender ikke de islamiske regler på området. Måske findes der en fatwa, der giver dem tilladelse i situationen,” siger Oussama El Saadi som opfølgning på, at han i sidste uge ikke ønskede at fordømme Islamisk Stats handlinger.

De sidste mange år har det været veldokumenteret, at flere tusinde danskere spiser deres pizza med ananas. De fleste politikere, debattører og religiøse ledere, inklusive danske og udenlandske imamer, tager afstand fra denne handling, men ikke Oussama El Saadi, der er imam ved Grimhøjmoskéen.

“Jeg benægter ikke, at pizzaspiserne har gjort det, de har gjort. Men om det er rigtigt eller forkert i forhold til islamiske regler, kan jeg ikke svare på. Jeg er ikke islamisk lærd, så hvis jeg siger, at det er forkert, og der så findes en fatwa, som giver folk lov til at spise ananas på deres pizza – ja, så har jeg sagt noget imod min religion, og det ønsker jeg ikke,” siger imamen, der sidste uge forholdt sig neutral til Islamisk Stat.

Ananas uden skinke
Oussama El Saadi vil ikke uddybe, hvilke situationer kunne retfærdiggøre, at man putter ananas på en pizza, men understreger, at hans neutralitet ikke vedrører pizzaens mulige indhold af skinke.

“Svinekød er haram, naturligvis, men ananas på en pizza med kylling? Jeg kan ikke sige nej, for jeg kender ikke situationen. Personligt er det ikke nemt for mig at acceptere, at folk gør den slags. Men min personlige mening tæller ikke. Det vigtige er, hvad islam siger,” lyder det fra imamen.

Voldtager islam
I Folketinget vækker El Saadis udtalelser harme.

“Men den slags snak voldtager han jo islam. Det er perverst, og jeg forstår ikke, hvad Oussama El Saadi laver i Danmark, hvis han har de holdninger,” siger Inger Støjberg (V) og bakkes op af Pernille Skipper fra Enhedslisten.

“Som regel er det højrefløjen, der er god til at opstille skel mellem ‘os’ og ‘dem’, men El Saadi tager virkelig prisen som den mest polariserende figur i debatten. Jeg tager dyb afstand fra ham,” siger den politiske ordfører.

Blandt danske muslimer møder Oussama El Saadi heller ingen sympati.

“Jeg er så harm. Hver gang jeg som dansk kvinde med minoritetsbaggrund forsøger at frigøre mig fra baglandets snærende normer, dukker en type som El Saadi op og skubber mig og mine medsøstre tilbage til Middelalderen,” lyder det fra forfatter Geeti Amiri.

(Artiklen blev oprindeligt bragt den 6/2 2017)


Forfatterkommentar af Marta Sørensen

Tidligere på året dukkede en historie op om, at den islandske præsident ville forbyde ananas på pizza. Inden da havde Grimhøjmoské-talsmanden æh-bæ-bøh’et sig gennem et ikke-svar på, hvorvidt han fordømte Islamisk Stat. Imellem de to episoder offentliggjorde vi vores artikel, der på smuk vis kombinerer sort tale med gul spise.

Det er dog ikke første gang, at en islamisk lærd i RokokoPosten har taget stilling til livets vigtige spørgsmål; i september 2014 udtalte en britisk imam således, at sokker i sandalerne var helt og aldeles halal. Grimhøjmoskéen har også tidligere optrådt, da man i marts 2016 fandt store oliereserver på grunden, hvilket foranledigede en højtidelig visit fra blandt andet kronprinseparret; det skulle jo ikke hedde sig, at kun Saudi-Arabien får fint besøg.