Foto: Kladyk, Bigstock

Foto: Kladyk, Bigstock

Albinoer tror, de kan skjule deres hudfarveprivilegier ved at påberåbe sig status som handicappede. Den går ikke, lyder det fra en gruppe antiracister.

En genetisk defekt. Sådan beskriver mennesker med albinisme ofte deres tilstand, der dækker over manglende pigment i hud, hår og øjne. Albinoer er særligt udsatte for solens stråler, lider ofte af forskellige synsskader og bliver i flere afrikanske lande overfaldet og endda dræbt på grund af deres sygdom.

Men derfor skal de stadig erkende deres privilegier, mener Valerie Solbjerg, der er forperson i foreningen Samfundet for Opskæring af Racistisk Tro.

“Hvidhedsprivilegiet er det største, der overhovedet findes. Hvis albinoer tror, at de kan skjule deres massive farverelaterede fordele ved at påpege, at de er handicappede, må de tro om igen,” siger hun og understreger, at hun selv er glimrende klar over sine hvidhedsprivilegier, hvorfor hun konstant minder sig selv om ikke at udøve strukturel racisme ved at eksistere.

Også lækker og hetero
“Samtidig med at jeg er hvid, er jeg både tynd, lækker, ikke-handicappet, heteroseksuel og i besiddelse af en krop, som på alle måder lever op til det neokapitalistiske ideal. Det piner mig dagligt,” siger Solbjerg og tilføjer, at hun næsten ville ønske, hun var en transperson.

I Dansk Forening for Albinisme forstår man ikke helt Solbjergs udtalelser.

“Hvilket privilegie? Hvis jeg selv kunne bestemme, ville jeg da være fri for at mangle pigment. Det er jo komplet umuligt at rejse syd for Padborg uden at dække sig til som en mumie, og så fedt er det altså heller ikke at få særlig opmærksomhed fra hud- og øjenlægerne,” siger Dan Kristensen, der lider af albinisme og derfor har stærkt lysfølsomme øjne.

Undevis dig selv, albino
Den forklaring giver Solbjerg ikke meget for.

“Vi ser til stadighed en massiv privilegieblindhed hos dem, der har meget lidt melanin i kroppen, og individer helt uden pigment er ingen undtagelse. Der er ingen undskyldning for at have en så snæversynet tilgang til verden, når man kan google sig frem til sandheden,” mener forpersonen og slutter med en opfordring til de personer, der stadig mener, at deres sygdom er en ulempe.

“Undervis dig selv, albino!”