Foto: Andrei_R, Bigstock

Foto: Andrei_R, Bigstock

Livsbekræftende og godt for børnene,” lyder det fra ny forening, der vil sende klovne ud til ceremonier ved livets afslutning.

“Tittebø!”

Et hvidt- og rødtmalet ansigt dukker op bag den blomsterdækkede kiste, og det giver et sæt i den lille håndfuld mennesker på kirkebænkene.

“Det er bare mig – Smuttelutten!” siger ansigtet, der viser sig at tilhøre en klovn i blåt, gult og rødt tøj. Den regnbuefarvede paryk danser, mens Smuttelutten hopper rundt om kisten og synger en sang, hvor de sidste to stavelser i “bisættelse” rimer på “pølse”.

“Gad vide, hvem der ligger derinde?” spørger klovnen og lader som om, den stikker en behandsket finger ind under kistelåget, hvorefter den straks trækker hånden tilbage med et demonstrativt hop.

“Hov! Den var ikke god,” siger Smuttelutten og bevæger sig ned mellem de efterladte til Elisabeth Davidsen-Nielsen, der sidste uge døde som 72-årig efter længere tids kræftsygdom.

Klovne Uden Grænser
Sådan starter et typisk show for begravelsesklovnen Smuttelutten, der til daglig går under navnet Robert Jensen. Som formand for den nystiftede forening Klovne Uden Grænser dukker han op til ceremonier, hvor danskere siger farvel til deres afdøde.

“Mange af vores medlemmer har en fortid som hospitalsklovne, men syntes, det blev for deprimerende med alvorligt syge børn, samtidig med at de stadig gerne ville løfte folks humør. Da Folkekirken hørte om vores idé, var de ellevilde, fordi vores show slet ikke handler om kristendom,” forklarer Robert Jensen og beskriver konceptet med begravelsesklovne som livsbekræftende og godt for børnene.

“De små forstår ikke altid, hvad døden vil sige, men fornemmer, at deres familie er meget trist. Ved at lave klovnenumre inden en bisættelse eller begravelse hiver vi alt det højtidelige ned på jorden – eller under den!” siger begravelsesklovnen med et stort grin.

Sprøjter vand på efterladte
Indtil videre kan Robert Jensen og hans kolleger hyres til ceremonier i kirker og kapeller, ligesom de også gerne kommer ud, når en urne skal nedsættes.

“Hvis man gerne vil tage afsked i en kirke, men ikke er så vild med Gud og Jesus og den slags, kan vi sagtens erstatte præsten og på den måde gøre liturgien lidt mindre højtidelig og dødsfokuseret. Desuden har vi forskellige pakker, lige fra den enkle, hvor klovnen bare står ved siden af kisten, til mere avancerede versioner, hvor klovnen danser, fortæller historier, laver kiste-sjov eller sprøjter vand på de efterladte fra en plastikblomst!”