Foto: Norden.org

Foto: Norden.org

Efter en flot præstation i tv-serien Statsministrene er der ingen tvivl: Den forhenværende konservative statsminister er landets absolut ældste.

“Det kan jeg tænke mig!” siger Poul Schlüter med et smil midt i andet afsnit af DR-serien Statsministrene.

Han, tre andre forhenværende statsministre og den nuværende har lige diskuteret Schlüters taktik, hvad angik mindre konflikter mellem partierne, og er blevet enige om, at man skal vælge sine kampe med omhu. Løkke Rasmussen tilføjer, at han har mere brug for den tilgang i dag end tidligere, hvorefter alle griner.

“Dér gik det op for os alle, at Schlüter klart er den ældste statsminister,” siger Britta Steensen-Leth, der er formand for den nystiftede Forening til Kåring af Statsministre. I første omgang satte foreningen sig for at udvælge Danmarks ældste statsleder, hvilket førte til en del diskussion.

Nyrup er faktisk 74 år
“Nogle påstod, at Poul Nyrup Rasmussen faktisk er meget ældre, end han umiddelbart ser ud til at være,” fortæller Steensen-Leth, der selv havde regnet med, at den socialdemokratiske eks-statsminister var i slutningen af tresserne.

“Det viste sig, at han faktisk er hele 74 år! Dernæst var der nogle, der pegede på Anker Jørgensen, men han viste sig at være død, så ham kunne vi heller ikke kåre. Vi var mildest talt rådvilde, men så dukkede Statsministrene op,” siger hun og henviser til DRs dokumentarserie, der sluttede i går. Her taler Lars Løkke Rasmussen, Anders Fogh Rasmussen, Helle Thorning-Schmidt, Poul Nyrup Rasmussen og Poul Schlüter om, hvordan det er at bestride landets øverste stilling.

“Timingen kunne ikke være bedre; nu kunne vi for alvor se, hvem der var ældst,” siger Steensen-Leth, der personligt ikke var i tvivl ti minutter inde i første afsnit.

Flot at være statsminister og gammel
“Schlüter var sådan rigtig gammel med hvidt hår og usikker gang. Nyrup Rasmussens alder kendte jeg allerede, så jeg lod mig ikke narre af det meget lidt grånende hår, og jeg vidste også godt, at Anders Fogh er lidt ældre, end man skulle tro, fordi han bliver klippet på en meget smart og dyrt udseende måde. Alligevel synes jeg kun, der var én vinder.”

Steensen-Leths fornemmelse blev bekræftet af de andre medlemmer halvvejs inde i andet afsnit, og de er nu klar til at overrække Poul Schlüter en flot pokal:

“Det er rigtig flot både at have været statsminister og være rigtig gammel!”