Foto: Mikola_R, Bigstock

Foto: Mikola_R, Bigstock

En 29-årig kvinde fra Hjørring beskylder en automekaniker for på patroniserende vis at formode, at hun er uvidende om fejl i gearkassen på en Citroën C1 fra 2012.

På vej hjem mod Hjørring fra sit arbejde i Aalborg opdagede den 27-årige grafiske designer Line Henriksen, at der pludselig var problemer med hendes sorte Citroën C1 fra 2012.

“Lige efter Limfjordstunnelen vil jeg sætte bilen op i fjerde gear, men opdager, at det ikke er muligt. Både fjerde og første gear er væk, så jeg er faktisk låst til kun at kunne køre i andet, tredje og femte gear,” fortæller hun.

Derfor vender Line om og sætter hurtigt kursen mod et autoriseret Citroën-værksted i Aalborg, hvor det lykkes hende at køre hen på trods af bilens defekt.

Skiftet gear titusinder af gange
Men da hun ankommer og fortæller den vagthavende mekaniker, Preben Svendsen, at der er problemer med gearkassen, får Line Henriksen et chok. Hun bliver nemlig udsat for det, hun betegner som skamløs mansplaining.

“Først er mekanikeren enormt imødekommende, men derefter begynder han at fortælle om bilens fejl og inddrager en masse fagtekniske termer om forskellige dippedutter inden i gearkassen, som han åbenbart antager, at jeg ikke kender, ligesom det er tydeligt, at han ikke tror, jeg ved det fjerneste om, hvordan gearkassen spiller sammen med resten af bilen for at få den til at bevæge sig fremad eller baglæns,” siger hun og fortsætter:

“Selvom jeg muligvis ikke lige ved alt om ethvert tandhjul, er det ekstremt fordomsfuldt, at mekanikeren uden videre formoder, at jeg ikke ved, hvordan den virker, i betragtning af at jeg har skiftet gear titusinder af gange.”

Mekaniker: Vil blive mindre gearkasse-arrogant
Selvom Preben Svendsen ikke er bekendt med begrebet mansplaining, afviser han dog, efter en dialog med Citröens kommunikationsansvarlige i Danmark, at have praktiseret det.

“Jeg er absolut lige belærende, når det kommer til biler, hvad enten ejeren er mand eller kvinde. Jeg vil endda gerne indrømme, at jeg kan være en kende arrogant, hvad angår indholdet af gearkasser, men det er jeg naturligvis villig til at arbejde med fremadrettet i en konstruktiv dialog med kunderne,” siger han.

Den udmelding gør dog ikke det store indtryk på Line Henriksen, der fortæller, at hun fremover vil opsøge mekanikere, der på forhånd er certificeret fri for sexistiske mikroaggressioner.