Foto: Ssjensby, Wikipedia

Foto: Ssjensby, Wikipedia

Antropologer har fundet en mystisk stamme, der bor i upåfaldende etplanshuse, kører på arbejde kl. 7.30 og kommunikerer over hække i stedet for gennem kommunale dialogprojekter.

Rune Serritslev er antropolog ved Aarhus Universitet og medlem af et forskerhold, der gjorde en chokerende opdagelse, da de var på feltarbejde få kilometer fra byens rådhusplads.

“Tilsyneladende findes der et isoleret aarhusiansk stammefolk, der lever i ganske ensartede etplansboliger og går på arbejde i tidsrummet mellem halv otte om morgenen og fire om eftermiddagen,” siger han.

Deltager i organiseret boldspil
“Ikke nok med det. I stedet for at realisere sig selv gennem cafébesøg og individuel fitness bygger stammen sine sociale relationer op om deltagelse i organiseret boldspil med hænderne og aftenskoler,” fortsætter antropologen.

Det er ikke lykkedes forskerne at finde ét eneste kommunalt projekt, der skal fremme kreativitet, dialog eller innovation i området. Men på trods af det totale fravær af kommunal dialog lader stammens medlemmer til at kommunikere med hinanden på deres egen primitive måde, nemlig over hække.

“Stammen er tilsyneladende organiseret på lokalt plan via et råd af de mest udholdende medlemmer, der styrer kvarteret gennem noget, de kalder grundejerforeningen, hvor beslutningsprocessen foregår helt uden brug af hverken workshops, dialogpaneler eller debatduge. Det er yderst fascinerende,” siger Rune Serritslev, der også har set på, hvordan stammen mere overordnet har indrettet sig:

“Medlemmerne lader sig repræsentere af partier, der har baggrund i industrialiseringens klasseskel, men i dag alle er mere eller mindre ens folkepartier, der er optagede af at få infrastruktur til at virke og sørge for, at kapaciteten i institutionerne matcher den demografiske udvikling.”

Bliver udstødt for at eje Berlingo
Forskerne kan også konstatere, at bydelen kun bærer lettere præg af graffiti.

“Men ikke smagfuld graffiti lavet af internationale kunstnere inviteret af kommunen. Her er tale om mere tilbagestående graffiti under motorvejsbroer og på elskabe i form af det, stammens yngre medlemmer kalder tags,” siger Serritslev.

De sære praksisser i kvarteret stopper ikke der. Også når det kommer til transport, har stammen indrettet sig på en sindrig og original måde.

“I stedet for at transportere stammens yngste i en ladcykel bruges et benzindrevet køretøj, som på ingen måde er skamfuldt at eje for stammens medlemmer. Enkelte mandlige medlemmer bliver dog socialt udstødt af de andre mænd, hvis de ejer køretøjer af mærket Berlingo,” slutter Rune Serritslev.