Foto: meunierd, Bigstock

Foto: meunierd, Bigstock

Hun havde egentlig tænkt sig at leve i et islamisk parallelsamfund hele sit liv. Men forbud mod hendes beklædning samt hadske udtalelser om hendes religion og skikke fik Ayesha til at skifte mening.

“Jeg er muslim, og jeg lever efter den hellige Koran. Jeg bor i Danmark, men det danske samfund er haram, og jeg vil ikke have noget med det at gøre.”

Sådan kunne 34-årige Ayesha Samara have sagt indtil for ganske kort tid siden. Trods 28 år i Danmark har hun nemlig aldrig næret ønske om at blive en integreret del af det danske samfund – tværtimod har hun gjort sig umage for kun at omgås sine egne.

Debatten om at forbyde burka og niqab har dog fået hende på andre tanker.

Skældsord gav lyst til integration
“Jeg hørte en masse om, hvordan jeg som muslimsk kvinde er udsat for social kontrol, at min religion er tilbagestående, og at vi muslimer skal pakke vores hæslige skikke langt væk. Det gav mig en følelse af samhørighed og gjorde mig sådan glad og åben for at lytte endnu mere. Og da regeringen så ville bruge demokratiet til at tvinge mig til at gå i noget andet tøj end det, jeg har mest lyst til at have på, gik det op for mig, at demokrati er en virkelig god idé,” siger Ayesha Samara og uddyber:

“Det er klart, at man får rigtig meget lyst til at være som dem, der hele tiden kritiserer og peger fingre af en. Sådan, tror jeg, ville de fleste have det.”

Børnene skal høre Justin Bieber
Ayeshas forældre og børn er ikke begejstrede for Ayeshas nyvundne kærlighed til det danske samfund. Hendes far, Haroun Samara, udtaler:

“Vi har altid forsøgt at skærme Ayesha mod de hadske udtalelser om vores religion og kultur. Vi vidste jo godt, at så snart hun selv oplevede at blive lagt for had, ville hun blive for nysgerrig til at afholde sig fra at opsøge dem, der håner og nedgør hende, og forsøge at blive som dem.”

Ayeshas datter, Nasim på 13 år, er også træt af det:

“Mor vil have, at vi hele tiden skal høre Justin Bieber og Lady Gaga. Og så siger hun, jeg skal få en dansk kæreste og gå i seng med ham, ligesom danske piger gør. Hun er simpelthen så pinlig.”