Foto: Creativemarc, Bigstock

Foto: Creativemarc, Bigstock

Burkaen er det ultimative safe space og et vigtigt redskab til at bekæmpe det besidderiske mandlige blik, mener repræsentanter for den såkaldte trettendebølgefeminisme.

“Prøv engang at forestille dig, hvor befriende det vil være som kvinde at kunne mødes med en fra Tinder og slet ikke bekymre sig om, hvorvidt ens date bare sidder og vurderer ens udseende,” siger Tine Nikolajsen, der er medlem af den feministiske aktivistgruppe SorteSlyngelinde, en del af den såkaldte trettendebølgefeminisme.

En bevægelse, der kæmper mod det, som Nikolajsen betegner som det optisk-maskuline repressionskompleks.

Ville være bedst at blive hjemme
“Selvfølgelig ville det optimale være, at kvinder helt holdt sig hjemme og på den måde undgik at legitimere det offentlige rums strukturelt repressive maskulinitet. Men da langt fra alle kvinder er i stand til at praktisere en så revolutionær udgave af feminisme, er burka eller niqab et vigtigt første skridt på vejen mod et mindre undertrykkende samfund,” forklarer hun.

Tine Nikolajsen peger på, at den kropsdækkende tilsløring er omgærdet af mange myter, der ikke holder vand i den virkelige verden.

“Det er overhovedet ikke noget problem at drikke naturvin eller danse vildt iført burka. Det kræver bare et sugerør, og at man er lidt opmærksom på, hvor man træder.”

Et mobilt safe space
Også folketingskandidat for Alternativet og debattør på Politiken Henrik Marstal mener, at de ansigtsdækkende tørklæder har et langt mere kvindefrigørende potentiale, end den offentlige debat afspejler.

“Forsøget på at reducere burkaen til et undertrykkelsesredskab er desværre endnu en af den hvide, vestlige mands mange herskerteknikker. Hvis man ser nøgternt på det, er tildækningen af kvindens ansigt ikke undertrykkelse, men en total forkastelse af den traditionelle heteronormative seksualisering af kvindekroppen. For rigtig mange kvinder er burkaen en oplagt mulighed for at undgå hverdagssexisme og samtidig få kontakt med en form for spiritualitet, som mange i den hektiske og kommercialiserede vestlige verden både savner og trænger til,” forklarer han og opsummerer:

“I stedet for at se burkaen som en trussel burde man i langt højere grad se den som en unik mulighed for, at kvinder kan få deres helt eget mobile safe space, der følger dem, hvor de går.”