Foto: Aha-Soft, Bigstock

Foto: Aha-Soft, Bigstock

Efter flere ugers skamløs og utryghedsskabende tiggen om stemmer er 124 lokalpolitikere blevet anholdt og i mange tilfælde idømt op til 14 dages fængsel.

“Hej, jeg hedder Morten Poulsen, og jeg er fra Socialdemokratiet. Giv mig din stemme til kommunalvalget!”

Sådan kan det lyde, når en kommunalvalgskandidat stiller sig op på gaden med valgmateriale i hånden og tiltaler forbipasserende borgere. Kandidaten tigger stemmer og kan finde på at lokke med bolsjer og kaffe eller i mere aggressive tilfælde presse flyers i hånden på de stemmeberettigede.

Planer om rundstykker
Men det er slut nu. I går aftes gennemførte politiet nemlig en landsdækkende aktion, hvor de i løbet af fem-seks timer anholdt 124 lokalpolitikere og sigtede dem efter loven om utryghedsskabende tiggeri. De fleste er blevet idømt 14 dages fængsel efter en særlig fast track-rettergang, mens andre har fået en advarsel.

“Vi er meget tilfredse med aktionen og mener, at vi har vist lignende betlere, at vi ikke vil finde os i deres ubehagelige og påtrængende opførsel,” lyder det fra Københavns Politi, der anholdt hele 58 betlere, blandt andet en mand, der havde planer om at dele rundstykker ud tirsdag formiddag til gengæld for stemmer.

“Det tyder på, at tiggerne er blevet mere organiserede. De samler sig i såkaldte politiske foreninger, der udadtil har et samfundsorienteret sigte, men i virkeligheden dækker over skamløst betleri,” tilføjer Rigspolitiet, der melder om mange hundrede anmeldelser i løbet af de sidste par uger.

Psykiatrien må træde til
Janni Sørensen fra Haderslev er en af de borgere, der har ringet til politiet efter at have stødt på det, hun kalder en meget aggressiv tigger, foran sit lokale supermarked.

“Hun smilede stort, viftede med et stort V i skumgummi og fortalte mig, at hun ville sørge for flere penge til både plejehjem og børnehaver, en flottere park og udbedring af det store hul ved indfaldsvejen. Det var så rablende skørt, at jeg fik ondt af hende,” fortæller Janni Sørensen og tilføjer, at distriktspsykiatrien burde få tildelt flere midler til at tage sig af problemet.

Også Bent Madsen fra Aalborg har følt sig generet af de mange betlere.

“Jeg gav dem min stemme for fire år siden, da jeg syntes, at en af dem lød meget fornuftig. Men kort efter steg både min grundskyld og min elregning, og da jeg forsøgte at kontakte ham, jeg havde stemt på, var han altid til møder. Det har virkelig slået skår i min tillid til mine medmennesker,” siger han.