Foto: Chuck Kennedy

Bernie Sanders, sexisme og en stærk hundelobby er nogle af de ting, som den 77-årige politiker nævner som årsager til sit nederlag. Hun planlægger endnu en selvbiografi med titlen What Happened Again.

Medierne troede ikke, det var muligt, og de fleste meningsmålinger forudså en klar sejr til Demokraternes Hillary Clinton. Alligevel blev det Obama-familiens gamle hund, Bo, der vandt gårsdagens amerikanske præsidentvalg, blandt andet med et overvældende flertal i staten Florida.

“Måske er det fordi, jeg er kvinde. Selvom de fleste amerikanere går ind for ligestilling, kan mange stadig ikke acceptere tanken om et hunkønsvæsen i Det Hvide Hus,” siger Clinton med henvisning til den portugisiske vandhunds køn.

Overraskende partiskifte
Bo gik ind i politik i 2018, men overraskende nok for Republikanerne, og forklarede det opsigtsvækkende partiskifte med sin manglende respekt for daværende præsident Donald Trump.

“Vi kan ikke tillade, at et menneske som ham repræsenterer et af USA’s store, hæderkronede partier,” sagde hunden dengang og har siden banet sig vej til præsidentposten via en plads i Senatet for staten Illinois.

“Hundelobbyen hjalp Bo hele vejen igennem. Et tydeligt eksempel på, at det ikke altid handler om, hvad du kan gøre for det amerikanske folk, men hvad amerikanske pengemænd kan gøre for dig,” mener Clinton, der regner med at stille op i 2028, hvor Bo vil være 145 år i hundeår.

I mellemtiden planlægger hun at skrive endnu en selvbiografi med titlen What Happened Again.

Hundeprogram var politisk signal
Her beskriver hun blandt andet, hvordan et tv-indslag med Bernie Sanders, der i dag er 83 år gammel og ikke længere aktiv i politik, formentlig har skadet hendes chancer for at blive præsident.

“Bernie talte meget om, at han selv rigtig godt kunne lide dyr. Faktisk handlede programmet ikke så meget om selve valget, men om dyr. Man så en masse tidligere politikere gå tur med deres hunde og den slags. Det var et meget stærkt politisk signal, hvilket Bernie uden tvivl har været bevidst om. Jeg kunne have vundet Florida, hvis ikke Bernie havde stået i landsdækkende fjernsyn og fodret en golden retriever med små stykker bacon,” lyder det i et foreløbigt udkast.

Hunden Bo aflægger ed som præsident den 20. januar og har indtil videre lovet det amerikanske folk masser af gåture, gummilegetøj og kasten med pinde.