Foto: Franck Boston, Bigstock

Foto: Franck Boston, Bigstock

Trods uenighed om, hvorvidt der blev sagt “neger”, “luder” eller noget helt tredje, er danskerne enige om, at der blev sagt noget meget upassende, som slet ikke var sjovt.

Da en populær komiker forleden optrådte med et show, der blev vist på tv, faldt det utallige mennesker for brystet, at komikeren på et tidspunkt sagde noget stødende.

“Som professionel komiker burde han vide, at den slags gør man ikke grin med,” siger Michael Mortensen, der er blandt de mange danskere, som de seneste dage har diskuteret sagen på de sociale medier.

Neger, luder eller perker?
“At sige ‘neger’ under dække af, at det bare er for sjov, er primitivt og racistisk,” lyder det fra Maja Nedergaard, der dog bliver modsagt af Camilla Sørensen:

“Det var ikke ‘neger’, han sagde, men ‘luder’,” indvender hun og tilføjer, at ordet “luder” er nedsættende i modsætning til “neger”, som mange bruger neutralt.

Men ingen af de to kvinder har ret, mener Søren Carlsen:

“Det var ‘perker’, han sagde,” siger han og understreger, at det er et virkelig grimt ord af grunde, som han vist ikke behøver at uddybe.

Kun kræft er ikke okay
Flere påpeger, at brugen af ordet ville være i orden, hvis joken havde været sjov, mens andre mener, at det aldrig er okay. Enkelte giver udtryk for den holdning, at det skal være upassende for at være sjovt, men at der selvfølgelig er grænser.

“Det eneste, man ikke må gøre grin med, er kræft. Jeg er brun og kvinde, men synes, racistiske og sexistiske jokes er sjove, så hvis han bare havde sagt ‘neger’ eller ‘luder’ i stedet for de virkelig ækle ting om kræft, ville alt have været i orden,” siger Akinyi Andile, hvis mor døde af kræft for få år siden.

Hertil indvender flere, at de ville have grinet, hvis det var en vittighed om kræft og ikke dødfødte børn. Andre kan godt lide vittigheder om dødfødte børn, men mener, at komikeren gjorde grin med handicappede.

En mand fra Østerbro er sikker på, at det handlede om økonomisk kriminalitet, der dermed blev fremstillet som sjovt og uskyldigt, mens en kvinde fra Herning mener, at der var tale om latterliggørelse af jyder. Andre igen holder på, at den krænkende glose omhandlede dyr, der lider, mens en mand fra Asien fastslår, at det mest krænkende ved showet var fraværet af vittigheder om asiater, som på den måde blev usynliggjort.

En kvinde ved navn Birthe Olsen synes, det kan være lige meget, hvad komikeren sagde eller ikke sagde:

“Det vigtige er, at man er sjov uden at være stødende. Hvor svært kan det være?”