Foto: karrastock, Bigstock

For mange smøger, for lidt motion eller for meget alkohol? Appen Can-Celv sporer din egen skyld, så du ved, hvor du har fejlet.

“Hvorfor mig?”

Sådan spørger mange sig selv, når de får en kræftdiagnose, i den tro, at de selv på en eller anden måde har forårsaget den farlige celledeling.

“Over halvdelen af kræfttilfældene skyldes primært, at man er blevet gammel, så celledelingen fungerer dårligere. Men derfor kan man jo også selv have gjort noget syndigt, som er vigtigt at hive frem i lyset,” siger Iben Thorup, der står bag appen Can-Celv, som sporer din egen skyld, eksempelvis i form af et for stort alkoholindtag.

“Hvis du bare har drukket ét glas vin om måneden, kan det faktisk øge din risiko for flere kræfttyper, inklusive leverkræft, som er meget farlig. Det betyder, at næsten alle er skyldige,” står der på Can-Celvs hjemmeside, der nøje oplister alle de mange selvskabte årsager til kræft.

Bedt om at få brystkræft
Mangel på motion kan også placere dig i farezonen, og det er ikke til at sige, hvor meget du skal have bevæget dig, inden du kommer helt ud af den igen.

“Hvis du har haft et år, hvor du har været meget inaktiv og måske samtidig rykket dig en smule ud over den BMI, man skal have for at være normalvægtig, ja, så er der ikke noget at gøre. Så har du nærmest bedt om at få brystkræft,” står der under punktet “Slaphed giver kræft”.

Sjovt at samle point
Flere tusinde danskere har allerede downloadet appen, deriblandt 63-årige Karen Thomsen, der for to måneder siden fik konstateret tyktarmskræft og scorer syv ud af de ti skyldpoint, som Can-Celv uddeler.

“Jeg har gjort så mange ting forkert: Spist frikadeller og spegepølse, drukket mig fuld, og på et tidspunkt havde jeg en ankelskade, hvor jeg fik foretaget rigtig mange røntgenundersøgelser. Det er ioniserende stråling lige ned i tarmen, du,” fortæller Karen Thomsen, der anbefaler appen til andre kræftramte.

“Når man står der og skal opereres eller døjer med bivirkningerne fra kemoterapi, mens ens nærmeste frygter for ens liv, har man brug for lidt hygge og adspredelse. Det er sjovt sådan at samle point på baggrund af de mange fejl, man har begået gennem et langt liv.”