Foto: Skeeze, Pixabay

Ikke kun de indvandrertunge betonforstæder har problemer med svindel og social kontrol. En husmor fra Charlottenlund kan fortælle om et råt overklassemiljø, hvor man sælger antikke Tiffany-lamper uden kvittering og bliver udstødt for at have den forkerte Audi.

Mange associerer ordet ghetto med socialt boligbyggeri i beton, hvor der er en stor overvægt af indvandrere. Men der findes mange andre slags ghettoer. Det kan den 53-årige hjemmegående husmor Rigmor Svendsen fra Charlottenlund, der har boet hele sit liv i et brutalt overklassemiljø, tale med om.

Alle holder øje med alle
“Der, hvor jeg kommer fra, har folk et øje på hver finger, og hvis man ikke har den rigtige au pair eller nyeste Audi, risikerer man lynhurtigt at blive frosset ude og stemplet som mindreværdig,” forklarer hun og tilføjer, at det lukkede miljø ofte gør det svært for andre at forstå de problemer, der hærger overklassen.

“Hvis man ikke selv kommer fra whiskybæltet, er det rigtig svært at sætte sig ind i, hvor brutal den sociale eksklusion kan være, hvis man fx kommer til at holde ferie på Mallorca i stedet for i Maldiverne.”

Ifølge Rigmor Svendsen er socialt bedrageri heller ikke begrænset til de etniske ghettoer i underklassen.

“Så sent som i lørdags så jeg en, der solgte en antik Tiffany-lampe på det lokale loppemarked, hvor der helt tydeligt var tale om en kontant transaktion uden nogen form for kvittering. For slet ikke at nævne den omfattende og fuldstændig åbenlyse sortbørshandel med de bedste yacht-kajpladser i Skovshoved Havn,” siger hun.

Umuligt at bryde med parallelsamfundet
Sexisme og kvindeundertrykkelse viser også sit grimme ansigt i overklassens parallelsamfund.

“Egentlig synes jeg, at udtrykket ‘rigmandsghetto’ er ekstremt sigende: Der er tale om en patriarkalsk kultur, hvor rigtig mange kvinder forventes at opvarte manden og bruge hans penge, selvom flere af dem faktisk har arvet deres formuer helt ved egen kraft.”

Rigmor Svendsen fortæller, at hun tit har drømt om at bryde ud af parallelsamfundet og skabe sig en tilværelse langt fra overklassen, men det kan være svært.

“Selvfølgelig kunne jeg sælge min villa til 11,3 millioner i Charlottenlund og flytte ind i et socialt boligbyggeri i Vollsmose eller Aarhus Vest. Men der er ret meget logistik forbundet med at sælge så dyre ejendomme, så i praksis føler jeg mig temmelig stavnsbundet, ligesom folk i Gellerup nok også kan finde det svært at slippe ud af deres ghetto.”