Foto: Fononen, Bigstock.

Gennemsnitlige mennesker flokkes om almindeligt lejlighedsbyggeri på Aarhus’ gamle containerhavn, der i disse år omdannes til nyt boligområde ved navn Aarhus Ø. 

Blandt unikke vartegn på Aarhus Ø som Isbjerget og det ikoniske Lighthouse, tegnet af internationale stjernearkitekter, rejser sig i øjeblikket et byggeri, der virkelig skiller sig ud fra mængden.

Entreprenørfirmaet MT Højgaard har gravet og støbt siden august, 984 pæle er hamret i undergrunden, og nu er man nået til at støbe fundamenter og vægge i kælderplan på det boligbyggeri, som er døbt Blok 1 (ikke at forveksle med et eventuelt unikt byggeri ved navn BLOK1, red.) og Blok 2.

Blokkene kommer til at være gule, i to og tre etager, og til hver lejlighed er en lille altan. I kælderen er fællesvaskeri samt et festlokale, man kan leje den første lørdag i hver måned.

Plads til campingvogn
“Vi har prioriteret en plads med langtidsparkering til campingvogne, da vores kommende beboere er glade for campingferier,” siger John Holgersen, der er en af investorerne bag byggeriet.

“Parkeringspladsen er dog skærmet af med en plantevæg, så beboerne i Blok 1 og Blok 2 ikke kommer æstetisk i konflikt med naboerne i de unikke byggerier på Aarhus Ø. Naboerne kalder den en Urban Plant Wall, men vi kalder den indtil videre en plantevæg,” fortsætter han.

RokokoPosten møder Rikke Andersen på parkeringspladsen foran byggepladsen. Hun er en af de forventningsfulde, der har lejet en lejlighed i Blok 1.

“Det er et perfekt sted for vores lille familie. Der mangler bare en håndboldhal herude på Aarhus Ø til ungerne, men det kommer måske senere. Indtil da må de tage bussen til Vejlby-Risskov Hallen,” siger Rikke Andersen, der netop er hjemvendt med familien fra håndbold-EM i Kroatien og derfor har en del klappepølser i bilen.

Arkitekturpris til Blok 1 og Blok 2
Noget overraskende er Blok 1 og Blok 2 allerede i søgelyset til en arkitekturpris. En af de begejstrede stemmer er Aarhus’ stadsarkitekt, Stephen Willacy, som udtaler:

“Byggeriet tegner innovativt og nytænkende og bryder med dets lavmælte, underspillede, næsten hyggelige udtryk med Aarhus Ø’s traditionelle, opmærksomhedshungrende arkitektur.”

Særligt begejstret er Willacy over, at der mellem de to lave blokke er et areal med græs, en legeplads, cykelstativer, bord-bænkesæt samt en affaldsø.

“Det er enestående tænkt og arkitektur, der virkelig skiller sig ud fra mængden. Det kommer til at sætte helt nye standarder for byggeri i Aarhus,” siger han.