Foto: Johannes Jansson, norden.org

Foto: Johannes Jansson, norden.org

Ved at modtage pinligt små gaver er statsminister Lars Løkke Rasmussen med til at sænke niveauet for, hvad det koster virksomheder og organisationer at påvirke lovgivningen.

Et ugeophold i Skagen i dårligt vejr i et lille gult sommerhus uden jacuzzi eller egen helikopterlandingsplads. Det er, sammen med en række højtbelagte frokoster og firmafester, alt, hvad statsminister Lars Løkke Rasmussen har fået ud af sin omgang med de såkaldte kvotekonger: storfiskere, der har nydt godt af regeringens og især forhenværende fiskeriminister Esben Lunde Larsens (V) politik.

Det vækker nu kritik hos flere af Løkkes politikerkolleger. De mener, at statsministeren underbyder markedet for, hvad det koster at få en toppolitiker i tale, hvilket er den omskrivning, som lobbyister bruger, når de i virkeligheden taler om at påvirke lovgivningen.

Social dumping er unfair konkurrence
Socialdemokraten Mette Frederiksen er en af de politikere, der er oprørt over Lars Løkke Rasmussens mangel på solidaritet.

”Løkkes sociale dumping undergraver vores arbejdsmarked. Det er ikke udtryk for nogen som helst form for sund konkurrence eller kappestrid. Når Lars Løkke forærer et par storfiskere fra Nordjylland det halve kongerige til gengæld for fri bar på et provinsdiskotek, hvordan skal jeg så forklare fagforeningerne, at de skal smide millioner efter et socialdemokratisk parti, der ignorer dem højt og flot, hver gang vi har regeringsmagten?”

En anden politiker, der kritiserer statsministeren, er den tidligere økonomiminister og leder af De Radikale, Marianne Jelved. Hun modtog i 2000 et Rolex-guldur til 122.000 kroner af Mærsk. Senere stemte hendes parti for at tildele Mærsk særdeles favorable beskatningsvilkår i Nordsøen. Vilkår, som det nu viser sig, at Mærsk har overført til franske Total i en handel, der sikrede Mærsk 47 milliarder kroner.

”Vi har en særlig model, hvor vi ikke har nogen korruption, men hvor erhvervsinteresser og organisationer på egen hånd donerer anonyme millioner til partierne og til individuelle politikere uden statsindblanding. Alt det bliver sat over styr, hvis enhver med et ledigt sommerhus kan få landets leder i tale. Lars Løkke er en farlig mand,” udtaler Marianne Jelved.

Venstre: Prisen er en helt anden når Løkke er på arbejde
Lars Løkke Rasmussen selv har ikke ønsket at udtale sig, men partisekretær for Venstre, Claus Richter, mener, at kritikken er skudt helt over målet.

”De gaver er alt sammen noget, som Løkke har modtaget i sin fritid. Når han er på arbejde som statsminister, er prisen naturligvis en helt anden.”