Foto: Wayhome Studio, Bigstock

Også i dag taler en lang række borgere om børneopdragelse, helt uden at være blevet opfordret til det af staten. “Kan man det?” spørger en chokeret Mai Mercado.

Curlingmødre, ForældreIntra, snak i timerne og legeaftale. Det er blot nogle af de emner, der lige nu bliver debatteret blandt voksne mennesker i Danmark, blandt andet på skoler, institutioner og sociale medier.

Dette sker tilsyneladende, uden at en eller flere politikere har sammensat et panel, som skal fokusere på emnet.

“Jeg blev helt paf, da jeg hørte det. Kan man det? Det er søreme imponerende. Jeg var overbevist om, at det ikke var muligt at diskutere et så vigtigt emne som børneopdragelse, hvis ikke en gruppe af politisk udvalgte mennesker uden nogen særlig erfaring på området gav bolden op.”

Forældre har egne idéer
De igangværende debatter tyder på, at flere forældre har mere eller mindre håndfaste idéer om, hvordan de skal opdrage deres børn, hvilket også overrasker ministeren.

“Når jeg siger ord som fællesskab og værdier, regner jeg ikke med, at forældrene rigtig har tænkt over de begreber, men opdrager lidt på må og få. Men så hører jeg nogle vilde historier, eksempelvis om et tiårigt barn, der har pligter i hjemmet, passer sin skole og endda går til klaverundervisning, helt uden retningslinjer fra staten,” siger hun.

Forhenværende fødevareminister Dan Jørgensen (S) forstår godt, at hans politikerkollega er chokeret.

“Da jeg i 2015 brugte penge på at hyre madeksperter til at udforme tre madråd, var jeg også forbløffet over, at mange danskere allerede havde tænkt over deres madvaner. Nogle kunne endda krydse alle tre råd af, inden min tænketank havde udtænkt dem,” siger han og tilføjer, at han selvfølgelig også kender til familier, der ikke magter at gøre så meget ud af madlavningen.

Komplet utaknemlige
“Det vil typisk være dem, der heller ikke bruger så meget tid på at diskutere børneopdragelse eller skrive debatindlæg om korrekt amning og økologisk mad i børnehaverne. De er komplet utaknemlige, når folk som Mai og jeg forsøger at hjælpe dem.”

Mai Mercado er enig i Dan Jørgensens vurdering:

“Utaknemlighed er ordet. Her slider og slæber jeg for at sammensætte et panel af forskere og chefredaktører, de største hjerner i landet, og så findes der danskere, som bare er komplet ligeglade og tror, de kan klare sig uden os politikere. Lad dem bare prøve!”