Foto: Alexas_Fotos, Pixabay

Foto: Alexas_Fotos, Pixabay

Han har mødt kritik af holdningen fra flere partimedlemmer, men fastholder, at staten skal blande sig uden om, hvordan folk vender deres toiletpapir.

“Man skal kunne tåle modstand. I et ægte liberalistisk samfund kan man ikke forvente, at alle retter ind efter ens egen smag.”

Det er Anders Samuelsen, Liberal Alliances til dato mest slagkraftige og kompetente formand, der står bag disse ord. Ord, som det i teorien er let at tilslutte sig som liberal, men som i praksis har født til flere skærmydsler blandt partimedlemmerne.

Samuelsen, der altid har forsvaret sine principper til døden og er kendt for aldrig at gå på kompromis med vigtige mærkesager, står dog fast på individets ret til personlig frihed. Selv når det drejer sig om, hvordan wc-rullen skal vende.

Vigtigt at kunne rumme uenighed
Selv har han selvfølgelig sin præference, men den ønsker han ikke at afsløre.

“Jeg vil ikke pådutte befolkningen min egen holdning i denne sag. Som politiker vil man naturligvis gerne have, at folk er enige med en, men der er grænser for, hvad politikerne overhovedet skal blande sig i. Desuden skal man kunne rumme uenighed,” siger den stålsatte politiker, der altid kalder en topskattelettelse for en topskattelettelse.

Det gør lidt ondt, indrømmer han, når han kommer til et sted, hvor wc-rullen ifølge ham vender forkert. Alligevel vender han den ikke.

“Det har jeg for stor respekt for andres ret til selvbestemmelse til at kunne finde på,” siger han.

Så længe man ikke skader andre
Naturligvis gælder retten til selvbestemmelse kun i det omfang, man ikke skader andre eller begrænser deres frihed. Og det er netop her, vandene deles i partiet.

“Jeg bliver beskyldt for at se stort på andres sikkerhed, når jeg tillader mig at være så frimodig i min tolkning af de liberalistiske principper, at jeg vil lade det være op til den enkelte, hvordan wc-rullen skal vende,” fortæller han.

Det er dog ikke noget, han, der altid viljestærkt holder på sit, lader sig påvirke af.

“Selvfølgelig er der grænser. Man skal ikke bare kunne slå hinanden ihjel eller hæve skatten. Den slags er helt uhørt og kommer aldrig til at ske, mens jeg er formand for et regeringsparti. Til gengæld kommer det heller aldrig til at ske med mig bag roret, at politikerne kommer til at blande sig i folks wc-papirspræferencer,” slutter han.