Foto: doglikehorse, Bigstock

Foto: doglikehorse, Bigstock

Fællesnysning trender i større byer på hele den nordlige halvkugle. “Det giver en følelse af samhørighed,” udtaler gruppenyser.

Alice Sørensen sidder i en bus i indre København. Rundt om hende nyser folk, og Alice stemmer i, så godt hun kan. Hun er for nyligt begyndt at opsøge offentlige steder, hvor folk nyser i flok, fordi det giver hende en følelse af fællesskab, som hun aldrig før har oplevet.

“Jeg kan ikke altid nyse, men jeg prøver, så godt jeg kan. Nogle gange bruger jeg lidt peber til at hjælpe mig på vej. Fake it till you make it,” siger den 28-årige tjener og tilføjer, at hun i de fællesnysnings-Facebook-grupper, hun er medlem af, kan se, at folk som regel kun skal være med i kort tid, før de lærer at nyse rigtigt:

“Det er nok lidt som de latterklubber, der var så populære i halvfemserne. Min moster dyrkede det meget og fortæller, at man i begyndelsen grinede falskt, men efter kort tid blev latteren ægte.”

En form for flashmob
Ifølge trendanalytiker Carsten Berendsen er der tale om en form for flashmob, hvis oprindelse det er vanskeligt at stadfæste.

“Vi kan se, at mange var samlet for at nyse i flok på en plads i Helsinki i begyndelsen af november sidste år. Om det er der, det hele startede, er dog svært at sige,” siger han.

At fænomenet har bredt sig hurtigt, er der ingen tvivl om. I nogle byer lader det til, at trenden har sat ind overalt – i busser, supermarkeder, indkøbscentre og i parker og andre offentlige pladser.

“Det er lynhurtigt blevet en enormt populær trend, og vi vurderer, at flere millioner mennesker har deltaget en eller flere gange.”

Bliver lidt ensformigt
31-årige Erika Andersen fra Viby ved Aarhus har dyrket fællesnysning siden december. I begyndelsen gav det hende den følelse, som Alice Sørensen taler om, men hun erkender, at det godt kan blive lidt ensformigt.

“Det er helt sikkert dejligt og bekræftende at stå og nyse sammen i en stor gruppe sammen med mennesker, du slet ikke kender. Det minder en om, at vi allesammen er mennesker, uanset køn, social status eller hudfarve. Men det kan godt blive lidt ensformigt i længden. Vi gør jo ikke andet end at nyse – eller, nogle hoster også, eller pudser næse, men det er også mest det,” siger hun.

Hun overvejer derfor at holde op inden for de næste par uger.

“Men måske begynder jeg på det igen, hvis det bliver hot igen næste vinter,” slutter hun.