Foto: Spectral-Design, Bigstock

Træthed, hovedpine, hoste og lette mavesmerter er blot nogle af de ord, du kan taste ind på det populære site, hvis du vil have at vide, at du nok dør af kræft. Helt realistisk, siger Kræftens Bekæmpelse.
 
Du har sikkert prøvet det: Noget gør en smule ondt på en lidt usædvanlig måde, og nu vil du gerne vide, hvad det kan være, så du måske ikke behøver gå til lægen. Derfor går du ind på Netdoktor.dk og søger på symptomer som hovedpine, ledsmerter eller mild træthed.

“Alle de søgninger fører til kræft. Virkelig slem kræft, fx i knoglerne eller leveren. De kan også sagtens være tegn på noget fuldstændig harmløst. Men det kan også være kræft,” siger Hanne Teller, der har været med til at udvikle Netdoktors hjemmeside, blandt andet dens søgealgoritmer, der bestemmer, hvad der dukker op, når du søger på bestemte ord.

Alle har mistanken
Faktisk ender stort set alle søgninger på symptomer med, at kræft dukker op som den sandsynlige årsag, fortæller Teller, der dog aldrig har oplevet, at en bruger har klaget over resultaterne.

“Vi har lavet adskillige tilfredshedsundersøgelser, og folk brokker sig typisk over sådan noget som layout eller reklamer, aldrig resultaterne. Ofte skriver de, at de faktisk havde mistanke om, at det nok var kræft, også ud fra meget milde og generelle symptomer som let tristhed eller forbigående mavekneb.”

Teller tilføjer dog, at man sjældent kun får oplyst én mulig sygdom:

“Så hvis ikke du tror, det er kræft, fordi du ikke har nogen af de andre symptomer, kan du i stedet have ALS, en dødelig nervecellesygdom, sklerose, Parkinsons. Der er mange spændende muligheder.”

Ender med en kræftmodel
Hos Kræftens Bekæmpelse mener man ikke, der er grund til bekymring over, at en hvilken som helst søgning fører til kræft.

“Det ender altid med en kræftmodel, som vi plejer at sige, og det er kun godt, at Netdoktor spreder dette helt realistiske budskab,” siger en talskvinde fra organisationen, men tilføjer, at de godt kunne tænke sig, at hjemmesiden fokuserede mere på sygdommen.

“Vi synes ikke, der er nok kræft på nettet, så hvis en søgning på ord, der ikke er symptomer, eksempelvis ‘smertestillende piller’ eller ‘børneorm’, også kunne føre hen til kræft, ville det være en stor forbedring.”