Foto: RokokoPosten

Foto: RokokoPosten

Undersøgelsen, der viser, at plastikposer er mere miljøvenlige end poser af stof, er alt for unuanceret og tager ikke højde for, at stofposer kan være meget forskellige, synes 28-årige Anton Egelund.

“Der er ingen tvivl om, at undersøgelsen er lavet med højreorienterede metoder,” siger den 28-årige oplevelsesfilosof og nybagte far, mens han løfter lille Heureka op fra Christiania-cyklen, med henvisning til Miljøstyrelsens undersøgelse af bæreposer i forskellige typer materialer.

Oppe i den bæredygtigt indrettede Østerbro-lejlighed uddyber Anton Egelund:

“Miljøstyrelsen er en statslig institution, og vi har en borgerlig regering. Derfor skal man selvfølgelig være på vagt og tage højde for, at de metoder, der er anvendt, har et borgerligt sigte.”

Som eksempel på den højreorienterede bias nævner Anton Egelund, at der ikke er taget højde for stofposers forskellighed.

Budskabet betyder alt
Han henter en pose fremstillet af økologisk hør, som han har købt i en lokal specialforretning, der udelukkende sælger varer, der er bæredygtigt fremstillet af socialt ansvarlige virksomheder i tredjeverdenslande.

På posen er der trykt et motiv, som forestiller en jordklode, som er ved at drukne i røg og plastik. Over og under motivet står teksten “Help, Mother Earth is suffocating!”

“Det er klart, at sådan en pose er langt mere bæredygtig end en, hvor der bare står Søstrene Grene – eller endnu værre, Lidl,” siger Anton og tilføjer, at hvis man bare mærker ordentligt efter, ved man også godt, at gode budskaber er mere miljørigtige.

Som mad, der ikke feder
Anton Egelund sammenligner budskabers betydning for miljøvenligheden med, at usund mad ikke feder nær så meget, hvis man siger, at man skammer sig over at spise den.

“Selvfølgelig er det bedst kun at spise grov, næringsrig og fedtfattig mad, men vi er jo kun mennesker, og vi kan alle falde i og gøre noget dumt. Så det er meget heldigt, at man slipper for de værste følgevirkninger, hvis man bare højlydt tilkendegiver, at man godt ved, at man ikke burde spise det,” siger han og tilføjer:

“Det gælder faktisk også, hvis man bruger plastikposer. Jeg kender ikke selv nogen, der stadig bruger dem, men jeg ved, at de kun belaster miljøet halvt så meget, hvis man undskylder over for ekspedienten, at man har glemt sin bæredygtige mulepose derhjemme.”