Foto: fizkes, Bigstock

To uger i et afsides feriehus, helst i efterårs- og vintermånederne, kan blive straffen, hvis skilsmisseparate forældre ikke ønsker at deltage i den obligatoriske rådgivning, siger S og DF.

Forleden foreslog Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, at forældre, der ønsker at blive skilt, skal til obligatorisk rådgivning vedrørende håndteringen af parrets fælles børn.

Nu tilføjer de to partier, at der skal være en sanktion, hvis de voksne nægter at deltage i denne vejledning.

“Vores udkast er et to uger langt ophold i et sommerhus, der ligger mindst 300 kilometer fra parrets tidligere fælles bolig, gerne i de svenske skove eller et lignende, meget øde sted. Opholdet skal helst finde sted i efterårs- eller vintermånederne, og man skal befinde sig i eller omkring huset i hele tidsrummet. Man må eksempelvis ikke overnatte hos en ven eller et familiemedlem, der bor i nærheden,” siger Pernille Rosenkrantz-Theil, socialordfører for Socialdemokratiet, og tilføjer, at der kan blive tale om at sætte PET-agenter til at bevogte parret, så de ikke stikker af.

Har man sagt a
Tanken om sommerhusopholdet skal først og fremmest opmuntre forældrene til at tage imod rådgivningen, men kan også fungere som en slags terapi i sig selv, mener Dansk Folkeparti.

“Folk tager meget let på ægteskabet nu om dage og glemmer, at det er en forpligtende institution. Der kan to uger i en træhytte sammen med en person, man engang har elsket, men nu føler en blanding af frustration og resignation for, mens det regner og blæser udenfor, virkelig understrege, at har man sagt a, må man også sige b,” siger Karin Nødgaard, der er socialordfører for DF.

Knækker efter fire dage
RokokoPosten har talt med Allan Bjerre, der blev skilt for to år siden og i dag har sine to børn boende hos sig hver anden uge. Han mener, at det tvungne sommerhusophold kan have en positiv effekt, hvis det virker afskrækkende.

“Man vil jo gøre hvad som helst for at undgå det, inklusive at møde op hos en psykolog, der hedder Ulla og vil have, at man skal tale til hinanden gennem hånddukker. På den måde kan man sagtens få noget effektiv terapi,” siger Bjerre, men advarer om den menneskelige fornedrelse, der kan blive resultatet, hvis parret nægter rådgivning som et oprør mod staten.

“Jeg kender mange politisk bevidste forældre, der i deres overmod tænker, at de sagtens kan udholde straffen og sende et stærkt budskab til deres medborgere. Lidt ligesom Nelson Mandela. Men det kan man ikke. Man knækker efter højst fire dage.”