Foto: PathDoc, Bigstock

Mange politisk interesserede mennesker har længe haft på fornemmelsen, at deres modstandere drives af underlødige motiver. Nu kan videnskaben bekræfte mistanken.

Sanne Larsen kigger på den tykke rapport og nikker.

“Jeg tænkte det nok. Jeg mener, hvad kan det ellers være?”

Foran den 57-årige folkeskolelærer fra Langå ligger en undersøgelse, som et hold skandinaviske politologer har udarbejdet, og som slår fast, at ens politiske modstandere typisk er motiverede af enten irrationel frygt, dumhed eller slet og ret ondskab.

“Det gælder for over 98 procent af dem. Resten indtager bare det modsatte standpunkt for at provokere; de mener ikke, hvad de siger, og er på den måde faktisk den mest uskadelige gruppe,” siger forskerholdets leder, Pål Bentson, der er professor i komparativ motivanalyse.

Drevet af ondskab
Bentson valgte at gå i gang med studiet, efter at han i mange år havde hørt fra venner og bekendte, at deres politiske modstandere var drevet af frygt, stupiditet, had og et ønske om at gøre så meget dårligt for deres land som muligt:

“En af mine danske bekendte fortalte endda en historie om en person, der havde indrømmet, at vedkommende var drevet af ondskab, og det kunne jeg som forsker ikke sidde overhørig.”

Sådanne historier kender Sanne Larsen alt til.

“Det oplever jeg hele tiden, altså, at mine venner og bekendte indrømmer, at de ikke tænker på, hvad der er bedst for danskernes fremtid. De siger det ganske vist ikke direkte, men jeg fornemmer på deres holdninger og argumenter, at frygten, uvidenheden, hadet og trangen til ødelæggelse lurer lige bagved. Jeg er ingen historiker, men jeg forestiller mig, at det nok har været sådan at leve i 1930erne i Tyskland,” siger hun.

Naive og uvidende
Undersøgelsens klare konklusion har givet Bentson blod på tanden, og han ønsker nu at tale med flere mennesker om, hvad der kan drive deres politiske modstandere.

“I denne omgang fokuserede vi på frygt, had, stupiditet og ondskab, men jeg har en anelse om, at disse ting ikke er de eneste underlødige motiver. Eksempelvis har jeg hørt fra mange, at dem, de diskuterer politik med, er dybt naive typer, der lever i en slags selvfed utopi, hvor virkeligheden ikke trænger ind,” siger professoren.

Hjemme i Langå er Sanne Larsen ikke i tvivl.

“Jeg er sikker på, at professoren nok skal finde noget. Jeg tiltror mine politiske modstandere det værste.”