Foto: lovleah, bigstock

Et flertal i Folketinget er positivt over for individuel CO2-beskatning. Med luftmålere indopereret i brystet kan alle danskere bidrage efter forbrug, og Danmark kan nå sine klimamål.

”I vores arbejde for bæredygtig omstilling af energi, landbrug, kemikalier og transport mener vi nu, at vi har fundet et columbusæg. Vi kan nå vores klimamål med en personlig og individuel indsats,” fastslår Christian Ege, der er sekretariatsleder for Det Økologiske Råd.

Ege foreslår, at hver dansker skal have indopereret en luftmåler i lungerne. Den skal forbindes med en app på smartphonen, der løbende registrerer ikke kun udåndet CO2, men også hvor den pågældende borger befinder sig.

Kan påvirke borgernes adfærd 
Han peger på, at teknologien allerede findes, og at overgangen til individuel CO2-måling vil placere byrden, i form af skat på udåndet luft, ved kilden til forureningen samt øge mulighederne for at påvirke borgernes adfærd.

”Inspireret af politiets arbejde med zoner med dobbeltstraf kan vi udpege områder, hvor CO2-forurening er særligt farlig, og som borgere derfor bør holde sig fra. Det kan være sæsonbestemt, eksempelvis ved overenskomstforhandlinger ved Christianborg, eller ved besøg i slagterforretninger eller på benzinstationer,” forklarer Christian Ege.

Jarlov: Gerne yderligere regulering
”Jeg ser store perspektiver i de individuelle luftmålere,” siger Rasmus Jarlov (C), der gerne ser yderligere regulering på miljøområdet. Han peger dog på, at de individuelle målinger som et minimum skal parres med den enkeltes bevægelsesmønstre.

”Det siger eksempelvis sig selv, at det er meget mere belastende for miljøet, når borgere kører fra provinsen til København i deres gamle bil, end når vi andre cykler rundt i hovedstaden. Men da vi får pulsen op ved at cykle, vil vi belaste forholdsvis mere. Så vi må nødvendigvis kombinere med smartphonens GPS-registrering. Overstiger man sin CO2-kvote, må man holde vejret eller betale en bøde,” siger Jarlov, der har taget initiativ til udarbejdelsen af et egentligt lovforslag.

Lovforslaget forventes fremsat første gang midt i maj.