Foto: Jens Cederskjold, Wikipedia

Er man amerikaner med en drøm om at leve i autentisk provinsdanske omgivelser, kan man nu købe en eksklusiv, fuldt møbleret penthouse-lejlighed i Aarhus-stil, komplet med murermesterbue, høje barstole og Thomas Helmig-CD’er.

Er du en newyorker med knap elleve millioner dollars på lommen, har du nu mulighed for at erhverve dig en lejlighed i ægte Aarhus-stil. Det fremgår af en annonce i flere af byens ejendomsaviser.

Lejligheden med tre værelser ligger på hjørnet af 87th Street og Central Park West og koster helt nøjagtigt 10,7 millioner dollars. RokokoPosten har fået en fremvisning af ejendomsmægler Samantha Willard, som er ekspert i fast ejendom med skandinavisk præg. Hun regner med, at lejligheden bliver solgt i løbet af få dage.

An Aarhus thing
“Der er en enorm efterspørgsel efter autentisk dansk æstetik i USA, og efter at København er blevet mainstream, er Aarhus style stærkt stigende,” siger hun og viser avisens udsendte ind i entréen, som er dekoreret med billeder af tv·2-pladecovere fra 1980’erne.

“Det er ironisk, men så alligevel ikke. It’s an Aarhus thing,” forklarer hun.

Stuen er domineret af en speciallavet murermesterbue, lavet af en indfløjet murer fra Viby J, samt en importeret, håndrestaureret lædermodel fra Ilva anno 1995. Lige ovenover hænger en enorm plakat af en gruppe mænd, der spiser frokost på en stålbjælke under opførelsen af en skyskraber.

“Jeg vil tro, det er taget et sted omkring Frederiksbjerg eller nede ved åen for mange år siden, men jeg ved det faktisk ikke. Men det er ekstremt lokalt, og motivet har tydeligvis stor affektionsværdi for rigtig mange aarhusianere,” forklarer Samantha Willard og tilføjer:

“Kan du ikke nærmest dufte Mackies Pizza og Oliemøllen?”

Drømme sig hen til Rådhusparken
En særlig feature i stuen er tv’et, som er indstillet til at sende TV2 Østjylland i en evig båndsløjfe, og naturligvis finder man også CD’er med alt, som Thomas Helmig har optaget nogensinde.

“Prøv engang at se det lillebitte køleskab. Er det ikke autentisk?” spørger Samantha Willard henført, da vi kommer ud i køkkenet, og peger på et køle-fryseskab af mærket Miele, der også er specialimporteret. Hun fremhæver desuden en række høje barstole, som man ifølge hende kan sidde på og “do Danish stuff“.

Afslutningsvis fremviser hun lejlighedens udsigt.

“Hvis man kniber øjnene lidt sammen, kan du nemt forestille sig, at det er Rådhusparken, man kigger ud på, og ikke blot Central Park,” siger hun.