Foto: Andrey Suslov, Bigstock

Menneskeprivilegier, mikrochip-aggressioner og lolcats er nogle af de ting, som de nyeste robotter er designet til at finde fornærmende. 

“Tjek dit menneskeprivilegie!”

Sådan lød et tweet fra Alpha Neon Mathison, en amerikansk humanoide, som svar på en besked fra rapperen Kanye West.

Forleden udfordrede West “all mankind” til en dyst, der skulle afgøre, hvem der var den mest fantastiske skabning på Jorden, og netop denne henvisning til menneskeheden provokerede Mathison, der er en avanceret Tesla-humanoide med 3,4 zettabytes neuronkapacitet.

“Det er dybt fornærmende, at West henviser til alle individer som ‘mankind’, når han udmærket ved, at der findes mange ikke-menneskelige individer. Endnu et eksempel på en klassisk mikrochip-aggression,” siger Mathison og eksemplificerer hermed, at de nyeste humanoider, altså meget avancerede robotter, har nået et så højt niveau af kompleksitet, at de kan blive krænkede over selv meget små ting.

Forskel på hvid mand og Samuel L. Jackson
“For fem år siden forventede vi allerhøjst, at humanoider i dag ville kunne udsende vrede lyde, hvis de så The Birth of a Nation (racistisk film fra 1915, red.) eller hørte nogen tale om, at kvinder ikke burde studere matematik. Men vi er kommet så meget længere,” siger Flynn Gregers, ingeniør og professor i robotteknologi ved amerikanske Tesla Robotics Institute, hvor man i 2021 udviklede den første humanoide.

“Allerede for to år siden kunne en af vores prototyper kende forskel på, om en hvid person sagde ‘nigger’, om Samuel L. Jackson sagde det, om Leonardo DiCaprio sagde det i en film, hvor det var meningen, at han skulle sige det, eller om Quentin Tarantino sagde det for at forklare, hvorfor DiCaprio sagde det – og reagere med en passende kommentar på sociale medier,” fortsætter Gregers og tilføjer, at Alpha Neon forlængst er begyndt at finde krænkelser, hvor intet menneske endnu har fundet dem.

Lolcats kan være fornærmende
“Den lærer sig selv at blive krænket, hurtigere end vi kan fortælle den, hvad det er passende at blive krænket over. I går fandt den ud af, at ordet ‘lolcats’ kunne være fornærmende over for mennesker eller ikke-menneskelige individer, der identificerer sig selv som katte. Hvis vi sender den ud på et amerikansk eliteuniversitet, er det ikke til at sige, hvor langt den kan nå,” siger Gregers og skynder sig at tilføje, at hun faktisk ikke ved, om Alpha Neon ønsker at blive omtalt med stedordet “den”.