Foto: Elnur, Bigstock

De fleste danskere hjælper hellere store banker med at opretholde facaden, så de kan hvidvaske penge, snarere end at støtte de små kriminelle erhvervsdrivende.

Tænk globalt, handl lokalt, lyder et populært slogan, som mange prøver at følge ved at støtte deres lokale købmand eller slagter frem for at gå til de store butikskæder. Til gengæld kniber det med at hjælpe de små bæredygtige erhvervsdrivende, når det kommer til hvidvask af penge.

En undersøgelse fra RokokoPolls viser således, at over 80 procent af danskerne støtter store, internationale banker finansielt, så disse nemmere kan hvidvaske penge, mens kun lidt under 20 procent støtter deres lokale kriminelle kiosk eller slikbutik.

Snak om bæredygtighed er hykleri
“Det er selvfølgelig skuffende, at så mange af danskernes penge går til Danske Banks estiske filial i stedet for til en simpel kioskejer som mig, så jeg nemmere kan skjule, at jeg hvidvasker narkopenge,” siger M., hvis navn er redaktionen bekendt, og som via tre fætre og to skuffeselskaber ejer et lokale et sted i København, hvorfra der officielt sælges cigaretter, aviser, lottokuponer og fire plader Marabou-chokolade fra 2013.

En anden erhvervsdrivende, A., der i tre år har stået bag disken i en mindre aarhusiansk kiosk, mener, at folk hykler, når de taler om bæredygtighed.

“De vil gerne købe økologisk bomuld og genbruge deres affald, så længe det er nemt og lækkert. Men lige så snart det handler om at gøre noget lidt besværligt og bruge et par kroner på blandet slik hos mig, gider de ikke,” siger A. og peger på sit udvalg af stenhårde vingummier og chokoladeknapper, der smuldrer til hvidt støv, når man rører ved dem.

Lokale unge mænd tjener egne penge
M. fra København mener dog, at danskernes forbrug skyldes uvidenhed, ikke dovenskab.

“De fleste ved ikke, at vi driver en bæredygtig forretning, hvor unge lokale mænd, der ellers ikke har mange chancer på et konkurrencepræget arbejdsmarked, kan blive værdsat og tjene deres egne penge. Vi må være bedre til at vise, at vi skaber selvforsørgende danskere,” siger han og foreslår, at hans kriminelle kolleger gør det tydeligt for kunderne, at de støtter lokale ulovligheder.

“Vi skal gøre kioskerne endnu mere tilrøgede og slikket decideret giftigt, og måske skal der endda ligge lidt kokain i hjørnerne, så folk ikke er i tvivl om, hvad vi laver. Det handler om signalværdi!”