Foto: Alex_eg, Bigstock

Lungerne går kun til mellemgulvet, lyder det fra professor i anatomi, der mener, at unge kvinder kan få dårligt selvværd over deres åndedræt.

“Træk vejret helt ned i maven.”

Måske har du hørt denne sætning, hvis du træner, dyrker yoga eller mediterer. Idéen om at trække vejret helt ned i maven er i hvert fald populær blandt fitnessinstruktører, mindfulness-vejledere og lignende.

Men nu afliver en forsker i anatomi påstanden om, at den form for vejrtrækning overhovedet kan lade sig gøre, med chokerende fakta om både lunger og mave.

“Lungerne, som man bruger til at trække vejret med, går ikke helt ned i maven. De stopper ved mellemgulvet, og man kan ikke ved egen kraft tvinge dem længere ned,” siger anatomiprofessor Lone Prætorius, der forsker i mave-lunge-luftrør-funktionalitet.

Milten ville få problemer
Ifølge Prætorius ville det være dumt at ønske sig lunger, der kunne få én til at trække vejret helt ned i maven, på grund af mavens organer.

“Vi har først og fremmest en mavesæk, som ikke ville få ret meget plads. Hvis man bruger ordet mave i bredere forstand, så det dækker hele bughulen, ville leveren, milten, galdeblæren og tarmene også komme i problemer,” siger professoren og understreger, at ingen af de nævnte organer har noget med vejrtrækning at gøre.

Lone Prætorius mener ikke, at de mennesker, der taler om at trække vejret helt ned i maven, nødvendigvis gør det af ond vilje.

“De ved ikke bedre, men deres udsagn er stadig forkert og kan være skadeligt. Især unge kvinder kan få dårligt selvværd, hvis de føler, at luften ikke kommer langt nok ned i kroppen, men bliver siddende i brystet. Vores ansvar som eksperter er at sige, at det er helt normalt,” siger hun.

Danselærer reproducerer problematisk opfattelse
26-årige Anna Nielsen, der går til dans og dyrker mindfulness, genkender frustrationen over åndedrættet.

“Uanset hvor hårdt jeg prøvede, kom luften aldrig hele vejen ned. Nogle gange spilede jeg maven ud, så det så ud som om, der var luft i den, men jeg følte mig altid forkert,” siger hun og overvejer nu at fortælle sin danselærer, at han reproducerer en problematisk anatomiopfattelse.