Foto: Bigedhar, Bigstock

Regeringens besparelser på uddannelser vækker glæde på Næstved Gymnasium, hvor rektoren har svært ved at planlægge undervisning, der er dyr nok til at overholde budgettet. De studerende er også tilfredse, men mener ikke, at der er skåret hårdt nok.

I dens finanslovsforslag ønsker regeringen at spare på uddannelsesinstitutionerne de næste tre år. Ikke noget problem, mener rektor på Næstved Gymnasium, Matthias Toft. Tværtimod vil det blive lettere for gymnasiet at koncentrere sig om at undervise eleverne, når de ikke behøver at koncentrere sig om at bruge en masse penge.

Stor udfordring at bruge penge nok
“Hvis jeg skal være helt ærlig, blev jeg lettet, da jeg så, at vi skal spare de næste tre år,” siger Matthias Toft, da RokokoPosten møder ham på gymnasiets lystyacht i Karrebæksminde.

“I de senere år har det været en stor udfordring for os at få brugt alle de penge, vi har fået i statstilskud,” siger han.

Blandt andet nævner Toft, at gymnasiets 3.g-årgang har været på en 14 dage lang studietur på Maldiverne, og at lærerne har holdt ekstravagante julefrokoster i København for at få budgetterne til at passe.

“På det seneste har vi været nødt til at indføre gratis øl og shots til fredagsbaren for at få brændt nogle penge af. Det er selvfølgelig langtfra en optimal situation,” siger Matthias Toft og nævner en situation, hvor en elev fra 2.x kastede op på toilettet, fordi hendes fysiklærer havde hældt en halv flaske Belvedere-vodka ned i halsen på ham.

“Det er den slags situationer, vi håber på at undgå, nu hvor vi ikke bliver presset sådan til at bruge penge,” siger Matthias Toft.

Elever: Skær mere, eller vi drukner i penge!
Heller ikke hos eleverne vækker besparelserne bekymring.

“Det er et ret stort arbejde at skulle arrangere puttemiddage, når ledelsen tvinger os til at bruge 2000 kroner per kuvert,” siger elevrådsformand Mathilde Holmegaard Nissen.

“Det er et stort angreb på vores ungdomskultur, at vi skal drikke de nye 1.g’ere under bordet i dyr Barolo i stedet for lunkne Harboe-pilsnere og slavevodka fra Netto,” tilføjer hun.

Formanden er altså glad for besparelserne, men vil stadig indkalde til demonstration i forbindelse med Folketingets åbning.

“Det er fuldstændig uacceptabelt, at vi kun skal spare de næste tre år. Vi har brug for mindst fem-seks år med besparelser, for at budgetterne kommer ned på et ansvarligt niveau,” siger Holmegaard Nissen, mens hun maler et banner med teksten “Besparelsen skal vare længe, ungdommen drukner i jeres penge!”