Foto: Supertrooper, Bigstock

Foto: Supertrooper, Bigstock

“Det er slet ikke et liv,” mener Tinas veninde om den sparsommelige livsstil, som 37-årige Tina Pedersen fører. “Uansvarlig forbrugeradfærd,” mener flere politikere.

Det chokerede og forargede mange, da serviceassistent Tina Pedersen fra Aabenraa forleden stod frem i medierne og fortalte om sin økonomi. Tina Pedersen, der har været erhvervsaktiv, siden hun var 20 år gammel, har nemlig hver måned lagt mindst 5000 kroner til side, selvom hendes indtægt aldrig har været højere end 23.000 kroner brutto om måneden.

“Jeg kommer fra et hjem, hvor man altid har sparet op til ting i stedet for at låne penge. Mine forældre lever efter devisen ‘en krone sparet er en krone tjent’, og de kroner, man slet ikke bruger, er dem, som har størst værdi på lang sigt,” fortæller hun om baggrunden for sin aparte privatøkonomi.

Har aldrig manglet noget
Da Tina Pedersen fik sit første job, begyndte hun straks at spare sammen til en lejlighed. Fem år senere købte hun en toværelses ejerlejlighed kontant.

“Eftersom jeg ikke har boliglån, har jeg ikke mange udgifter i hverdagen. Derfor kan jeg sagtens lægge en masse penge til side, uden at det går ud over min livskvalitet,” siger Tina, der efter eget udsagn aldrig har manglet noget, selvom hendes venner mener, at hun burde bruge flere penge på sig selv.

“Jeg mener, hun køber kun genbrugstøj – og ikke engang ret tit. Og så bruger hun de der billige kropsplejeprodukter fra Netto,” siger Tinas veninde Jette Pilgaard og tilføjer, at Tina ofte har den samme kjole på til fester.

“Måske har hun kun den ene. Det er jo slet ikke et liv.”

Skidt for samfundsøkonomien
Det er ikke kun Tinas venner, der ser med skepsis på hendes usædvanlige forbrugsmønster. Flere politikere har på de sociale medier omtalt sagen. Blandt andet raser Liberal Alliances Joachim B. Olsen:

“Mennesker med små indkomster burde ikke bruge så mange af deres egne penge på opsparing. Det skader jo væksten, når man bruger så få af de penge, man tjener, på forbrug til markedsøkonomiens bedste,” skriver han.

Enhedslistens velfærdsordfører Stine Brix mener derimod, at Tina Pedersens forbrugsmønster er usolidarisk over for andre med lave indkomster:

“Hun siger indirekte til andre lavtlønnede, at de sagtens kunne klare sig for mindre. Lavtlønnede bør stå sammen og bruge alt, hvad de tjener – eller mere – hvis vi nogensinde skal få gjort op med den økonomiske ulighed i samfundet.”