Foto: Marko Aliaksandr, Bigstock

Foto: Marko Aliaksandr, Bigstock

Sagsbehandlernes humør og påklædning samt din indkomst og civilstatus er blandt de parametre, der afgør, hvor meget du får udbetalt i boligstøtte.

“Vi har afsløret en af den danske stats bedst bevarede hemmeligheder af den simple grund, at det ikke burde være en hemmelighed, hvordan Udbetaling Danmark beregner boligstøtten.”

RokokoPosten er på besøg hos hackeren Escobar, der bor i en toværelseslejlighed i Herfølge. Escobar er selvfølgelig ikke hans rigtige navn, men han vil gerne have, at vi kalder ham det.

“Jeg kalder mig Escobar, fordi det lyder sådan lidt gangsteragtigt. Det er sådan noget, jeg har fundet på, fordi jeg er nørd. I virkeligheden hedder jeg noget helt almindeligt og har et helt almindeligt job som IT-ingeniør,” siger han med et skævt grin.

Humør divideret med farven på sidemandens underbenklæder
Escobar og hans kammerater jublede, da det lykkedes dem at komme ind i Udbetaling Danmarks systemer. Glæden varede dog kort, da det viste sig, at den formel, de var på udkig efter, var en kompliceret algoritme, der ikke umiddelbart var til at gennemskue.

Efter flere forsøg lykkedes det dog. Escobar forklarer:

“Der hører heldigvis en forholdsvis simpel brugergrænseflade med til beregningssystemet. Af den kunne vi se, at algoritmen bruger parametre som sagsbehandlerens humør og det tøj, de øvrige i kontoret har på. Vi brugte lang tid på at nærstudere koden, og det viste sig, at variablen x repræsenterer sagsbehandlerens humør, mens y repræsenterer farven på sidemandens underbenklæder. Vi kan se, at hvis sagsbehandleren er i dårligt humør, får x værdien 4, mens “godt humør” giver 37 og “pissetræt af det hele” giver 13,2. Ligeledes har de forskellige farver forskellige talværdier, og så divideres humøret med værdien af sidemandens underbenklæder. Sådan fortsætter det med andre parametre som borgerens indkomst, husleje, civilstatus, vejret, ugedagen og det sidste, sagsbehandleren har fået at spise.”

Afsløring uproblematisk for Udbetaling Danmark
I Udbetaling Danmark tager man det roligt, at deres hemmelige formel er blevet afsløret.

“Vi vidste godt, at nogle kunne finde på at hacke os, så vi får Evald nede fra IT til at ændre formlen en gang om måneden, når han alligevel ændrer vores adgangskoder. På den måde sikrer vi, at ingen – ikke engang vi selv – forstår, hvordan systemet når frem til beløbene,” siger Lisbeth Knudsen fra Udbetaling Danmarks pressekontor.