Foto: Oleg Znamenskiy, Bigstock

Danskhedskarikerende udklædning i form af klaphatte er gjort forbudt af Universidad Nacional Autónoma de México, der har sendt en e-mail ud til alle tutorer på Juridisk Fakultet i forbindelse med studiestart.

Klaphatte er blevet et varmt emne i Mexico i forbindelse med studiestart, hvor rektoren for et mexicansk universitet har indskærpet over for de studerende, at de skal respektere danskernes følelser, når de klæder sig ud.

“Jeg synes, det er en bekymrende tendens,” siger Jacobo Chimichanga, direktør i den mexicanske tænketank Justicia, som har delt e-mailen på Facebook.

“Det kan ende i selvcensur og unødvendige restriktioner. Hvis det spreder sig, hvad er så ikke krænkende og stødende? Jeg vil gerne advare, så vi ikke når amerikanske tilstande, hvor der kommer restriktioner og selvcensur på alt, der kan virke stødende eller krænkende,” siger Chimichanga.

Træsko uden hælkapper og klaphatte
RokokoPosten møder rektor Jorge Henrique på Plaza de la Constitución i nærheden af universitetet. Solen bager ned fra oven, og den klaphat, RokokoPostens udsendte har på, giver ikke tilstrækkelig skygge. Men vi finder skygge under den enorme sombrero, som Jorge Henrique og alle andre mexicanere har på.

“Vi reagerer på, at vi har set studerende, der var udklædt som danskere, som vi så dem ved VM 1986, med klaphatte, træsko uden hælkapper og øl i hånden. Vi vil som universitet ikke tillade den type stereotypisering på baggrund af etnicitet, køn, race eller nationalitet. Rusture skal være så inkluderende som muligt, og vi har nultolerance over for krænkende adfærd,” slår Jorge Henrique fast.

For sensitive til rationel samtale
Forkvinde for Antropólogos Críticos og studerende María Ramon støtter op om universitetets regler. Hun har via et studieophold i Danmark udført feltarbejde i landet og kan bekræfte, at danskere er emotionelt styrede, letkrænkelige og skrøbelige mennesker, der ikke uden videre kan forventes at indgå i en rationel samtale på samme måde som mexicanere og andre centralamerikanere:

“Danskerne har ikke den samme tradition for satire og kritik, som vi har i Mexico. De er uvante med fri argumentbaseret meningsudveksling, og derfor er det eneste rigtige at vise dem respekt og hensyn ved at skærme dem mod det,” siger María Ramon indigneret.

Jacobo Chimichanga er ikke overbevist.

“Det er efter min opfattelse et kæmpe svigt. Universitetet bør jo netop være et sted, hvor både mexicanere og danskere konfronteres med idéer og ytringer, som udfordrer dem, gør dem ukomfortable, provokerer dem og får dem til at tænke kritisk og selvstændigt.”