Foto: douwjager, Bigstock

“Ingen går mere op i unges sundhed end os,” siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen og tilføjer, at partiet gerne ser, at cigaretpakkerne desuden oversprøjtes med ophostet blod fra lungekræftpatienter.

Sidste uge foreslog De Konservative, at en pakke cigaretter skulle koste 60 kroner, så især unge ville få sværere ved at skaffe sig den sundhedsskadelige tobak.

Denne udmelding ønsker Socialdemokratiet ikke at stå tilbage for og har derfor foreslået, at en pakke i stedet skal koste 60 fantasillioner.

“Det er et ambitiøst beløb, men når vi ved, at næsten en tredjedel af unge mellem 16 og 24 år ryger enten dagligt eller lejlighedsvist, er det uansvarligt, ja, nærmest dødbringende at stoppe ved 60 kroner,” siger partiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, og tilføjer, at han bestemt ikke antyder, at de andre partier ønsker at slå teenagere ihjel ved at gøre det nemt for dem at kaste sig ud i en vane, der næsten med sikkerhed vil føre til forringet livskvalitet og for tidlig død.

“I hvert fald ikke direkte,” siger han og tilføjer, at den høje afgift ikke blot kan redde unge fra at blive rygere, men også finansiere offentlige udgifter.

En trillion supersygehuse
“For bare én fantasillion kan vi bygge en trillion supersygehuse, og dronningen kan få en smule mere i apanage!”

Socialdemokratiet stopper dog ikke ved afgiften; de ønsker også at ændre cigaretpakkerne for at afskrække danskerne fra at ryge.

“Da vi brainstormede i fredags, foreslog en af praktikanterne at oversprøjte pakkerne med blod, som lungekræftpatienter har hostet op. Det lyder voldsomt, men også effektivt, og jeg er sikker på, at kræftpatienterne har lyst til at medvirke, så deres smertefulde og selvskabte sygdom giver deres liv bare en lille smule mening. Selvom man selvfølgelig aldrig skal stole på en rygers dømmekraft,” siger Møller Mortensen.

Den totale krig
I Kræftens Bekæmpelse roser man Socialdemokratiet, og en talskvinde kalder forslagene for modige.

“Endelig tager nogen fat om ondets rod og gør det umuligt at købe cigaretter. Måske kan vi med afgiften og de blodbestænkede pakker endelig nå vores mål, den totale krig, rygernes udslet… Eller, altså, en klar forbedring af folkesundheden,” siger hun.