Foto: Dimitris Avramopoulos, Flickr

Foto: Dimitris Avramopoulos, Flickr

“Hvis disse flittige unge mennesker vokser op herhjemme, skal de have langt mere i løn, end hvis de arbejder for danske firmaer i deres egne lande,” lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg som begrundelse for, at unge piger med familie i Danmark sendes ud af landet.

Sager om udvisning af unge, der er kommet til Danmark, fordi en af deres forældre er blevet gift og har fået opholdstilladelse, præger i disse dage medierne. Det kan virke urimeligt, at et barn udvises, når dets mor eller far har opholdstilladelse, men det er der en god grund til, fastslår integrationsminister Inger Støjberg (V):

“En ung pige fra Thailand eller Filippinerne, der får opholdstilladelse i Danmark, vil som voksen skulle have en løn, der svarer til, hvad indfødte danskere får. Hvis hun derimod får arbejde for en dansk virksomhed i sit eget land, kan hun gå for en langt lavere løn. Derfor er det skidt for vores konkurrenceevne, hvis disse flittige unge mennesker får lov at vokse op i Danmark.”

Gælder ikke muslimer
Støjberg understreger, at princippet kun gælder, når der er tale om lande, som har tradition for at levere god, billig arbejdskraft. Er man fra Mellemøsten, er det en anden sag.

“Vi er naturligvis nødt til at have tilpas mange uintegrerbare muslimer til, at vi fortsat kan opildne til had mod den muslimske verden. Tænk, hvis der kun var velfungerende muslimer i Danmark – det ville jo fuldstændig ødelægge den vigtige kamp mod islam,” siger hun.

Mennesker er bare brikker
At udvisningerne splitter familier og efterlader helt unge mennesker uden den af forældrene, som er i stand til at tage sig af dem, er ærgerligt, men uundgåeligt, mener ministeren.

“Et eller andet sted kan jeg da godt se, at det er synd for de her børn og deres familier, men til syvende og sidst er vi mennesker blot brikker, som vi politikere har pligt til at placere på den måde, som er mest gunstig for samfundsøkonomien. Det gælder om at hæve sig over enkelttilfældet og se det hele lidt ovenfra,” siger hun og slutter:

“Det er trods alt meningen med livet at skabe vækst og styrke konkurrenceevnen. Og så kan de unge mennesker jo bare få jobs som au pairs i Danmark – så kan de være tæt på deres familier uden at skulle ud og have overenskomstmæssig løn.”