Foto: Babar760, Bigstock

Foto: Babar760, Bigstock

Kampagnen Bo Trygt frikender indbrudstyven og gør det til de potentielle ofres ansvar at undgå overgreb, mener adskillige danskere, der har sat gang i en ny shitstorm mod organisationerne bag kampagnen.

En kampagne, Bo Trygt, arrangeret af TrygFonden, Realdania, Bolius og Det Kriminalpræventive Råd, møder skarp kritik på de sociale medier. Den fokuserer nemlig ensidigt på, hvordan de potentielle ofre kan sikre sig bedst muligt mod indbrud. Det sender nogle helt forkerte signaler, mener de mange danskere, der har klaget over kampagnen.

34-årige Linnea Absalonsen er en af dem.

“Indbrud er faktisk ulovligt, så måske var det en idé at sætte fokus på, hvorfor de gør sådan, i stedet for at fortælle alle os andre, at det er vores ansvar at undgå det,” skriver hun på kampagnens Facebook-side.

Aldrig offerets skyld
Til RokokoPosten siger Linnea Absalonsen, at kampagnen sender det signal, at det er folks egen skyld, hvis nogen bryder ind i deres hjem:

“De skriver side op og side ned om, at man skal huske at sikre sig mod indbrud, når man ikke er hjemme. Så de siger faktisk, at hvis man ikke gør det, er man selv skyld i, at nogen bryder ind. Men selv hvis man forlader sit hjem med alle døre og vinduer åbne, er det altså udelukkende indbrudstyvens skyld, hvis noget bliver stjålet. At antyde andet er victim blaming, og man træder på folk, der har oplevet indbrud, fordi man indirekte siger, at de bare ikke havde taget deres forholdsregler.”

Annette Krogsgaard fra Virum er enig:

“Som jeg skrev på Bo Trygts Facebook-side, burde det slet ikke være nødvendigt at frygte indbrud. Det er på tide, at vi begynder at tale om, hvorfor der overhovedet er nogle, der bryder ind i andres hjem her i år 2018.”

De fleste er mænd
En af grundene, mener Annette Krogsgaard, er, at mænd vokser op i et samfund, der giver dem indtryk af, at de bare kan tage for sig af retterne.

“De fleste indbrudstyve er mænd, og det er fuldstændig logisk, eftersom vi lever i et patriarkalsk samfund. Spørgsmålet er så, hvordan vi skaber et samfund, hvor ingen føler sig berettiget til at bryde ind i en andens hjem,” siger hun og indrømmer, at hun ikke selv har et klokkeklart svar.

“Dog mener jeg, at kvindekvoter og ligeløn er en af vejene frem,” slutter hun.