Foto: Joe Mabel, Wikipedia

Efter stor succes med drop-ind-dåb, -bryllupper og sågar -babyrytmik lancerer Folkekirken drop-ind-begravelser, hvor man spontant kan komme forbi og bisætte sig selv eller andre.

Flere steder i landet har danskere kunnet komme direkte ind fra gaden og blive døbt uden forudgående tilmelding. De spontane dåbsarrangementer viste sig så populære, at drop-ind-bryllupper fulgte kort efter. Nu lancerer Folkekirken et nyt produkt, der skal gøre det nemmere at komme i kontakt med den.

“Vi kalder det drop-ind-begravelser, og de skal give folk mulighed for at få foretaget en spontan bisættelse uden tidsbestilling eller praktisk bøvl,” forklarer Pernille Blach, der er presseansvarlig i Folkekirken.

Drop-down-begravelser var for frisk
Hun fortæller, at den nye service henvender sig til alle, som står med et lig på hånden, som de gerne vil have begravet på en uplanlagt, men stadig smuk måde.

“Vores præster står klar med en lang række forudskrevne bisættelsestaler af høj kvalitet. Med en kombination af en lang række Piet Hein- og Johannes Møllehave-citater samt velvalgte klichéer vil de være næsten umulige at skelne fra en forberedt tekst. Det eneste, man skal gøre, er at udfylde de blanke felter med navn, fødested og efterladte, så klarer vi resten,” forklarer den presseansvarlige.

Det vil også være muligt at få foretaget sin egen begravelse spontant, hvis man lider af en terminal sygdom med et nogenlunde velkendt dødstidspunkt, siger Pernille Blach.

“Vi overvejede at kalde det drop-down-begravelser, men blev enige om, at det måske alligevel var et nummer for frisk. Vi skal trods alt holde lidt på formerne, nu vi er en kirke og sådan.”

Stor interesse på Nørrebro
En af de præster, der tilbyder de spontane begravelser, er Torben Overgaard fra Nørrebro, som fortæller, at han allerede har mærket interesse fra folk i lokalområdet.

“Nogle unge mænd fra Blågårds Plads har været forbi for at høre, hvor hurtigt det kan lade sig gøre at arrangere en begravelse i dybeste stilhed, og hvilke formelle krav der stilles, hvis man ønsker en anonym bisættelse af en person, som er omkommet i en vådeskudsulykke, der involverer maskinpistoler. Så der er ingen tvivl om, at efterspørgslen findes.”