Foto: DeepPixel, Bigstock

Eksotiske dyr lavet af plantebaserede materialer og kunstigt fremstillede kødskabninger skal om blot syv år erstatte parkens nuværende indbyggere.

“Og her er Carl, vores flotte isbjørn.”

Dyrepasser Amalie Christensen åbner døren ind til det grønlandske rum, hvor temperaturen er overraskende høj.

“Det er ikke rigtig is, men hvid papmaché. Der er ingen grund til at skabe et autentisk polarklima med minusgrader, når nu bjørnen er lavet af soja og krydsfiner,” fortæller hun og viser, hvordan Carl, København Zoos første veganske dyr, er i stand til at løfte sig på bagbenene og sluge fisk.

Flamingo af flamingo
Det plantebaserede dyr er første skridt på vej mod en total omdannelse af København Zoo til vegansk zoologisk have.

“Vi skal have løver og tigre, hvis kroppe er lavet af en lækker nødde- og kålpaté, mens flamingoerne er skabt af, ja, flamingo, der er malet lyserød. Det er vores lille spøg,” fortæller Amalie Christensen og tilføjer, at langt de fleste dyr vil være lavet af plantebaserede materialer eller kunstigt fremstillet på et laboratorium.

“I dag er det ret dyrt at skabe blot en enkelt eksotisk papegøje fra papegøjeceller, men om et par år vil man kunne producere en hel elefant for meget få penge.”

Næsehorn af rodfrugter
Omstruktureringen skyldes dels protester fra veganske aktivister, dels København Zoos ønske om at være en bæredygtig og klimavenlig dyrepark, fortæller administrerende direktør Jørgen Nielsen.

“Når oksekød udleder meget CO2, hvad så med en hel flok gnuer? Eller flodheste? Vi kan ikke bare ignorere den globale opvarmning.”

En del af den zoologiske haves faste gæster har udtrykt nervøsitet over, hvorvidt de plantebaserede dyr vil være lige så autentiske og dyrelignende som de kødbaserede dyr. De behøver ikke bekymre sig, forsikrer Jørgen Nielsen.

“Når først det fjernstyrede bevægeapparat er installeret, kan du ikke se forskel på et næsehorn med muskler og et næsehorn med en krop af rodfrugter. Til gengæld kan du besøge København Zoo med langt bedre samvittighed, fordi de veganske dyr er miljøvenlige, dyrevenlige og langt sundere end eksempelvis et vildsvin af svinekød.”