Foto: Arno Mikkor (EU2017EE), Wikipedia

Anders Samuelsen optrapper de danske sanktioner mod Saudi-Arabien efter afsløringen af, at en regimekritisk journalist blev dræbt på et konsulat i Tyrkiet.

Først meldte Danmark afbud til et økonomisk topmøde i Saudi-Arabien, og nu optrapper regeringen konflikten med en omfattende boykot af blandt andet saudiske mejeriprodukter i kølvandet på drabet på en regimekritisk saudisk journalist.

Boykotter også saudisk ris og biler
“I Danmark har vi selv oplevet, hvor omfattende konsekvenser det kan have at få sin mejeribranche boykottet af udlandet. Derfor er jeg ikke i tvivl om, at det vil være et hårdt slag mod kongedømmet, at Danmark nu ikke køber en eneste saudisk ost,” siger udenrigsminister Anders Samuelsen.

“Faktisk er det stort set alle saudiske eksportvarer, som regeringen indfører en boykot mod. Biler, computere, mahognitræ, ris, you name it,”!tilføjer udenrigsministeren, som fortæller, at det faktisk kun er olie og dadler, som Danmark vil tillade import af.

“Olie vil vi endda kun tillade, hvis vi ikke kan få nok op af Nordsøen. At vi tillader olie, skyldes meget tekniske grunde, som jeg ikke ser nogen grund til at gå nærmere ind i.”

Kommentator: Perfekt timing
Politisk kommentator Uffe Tang mener, at boykotten er et stærkt træk fra udenrigsministerens side.

”Samuelsen har haft brug for at udvise lederskab og handlekraft i Mellemøsten, nu hvor Danmark har trappet sit militære engagement ned, så der er ingen tvivl om, at timingen er perfekt i forhold til at opruste på den aktivistiske udenrigspolitik. Alle danskere kan relatere til mælken på morgenbordet, så der er tale om effektiv politisk kommunikation,” fastslår Tang, der mener, at boykotten også kan udlægges som en hævnaktion efter Muhammed-tegningerne.

Saudisk kronprins skal undskylde
Den udlægning afviser Anders Samuelsen at kommentere direkte på af diplomatiske hensyn, men er ikke afvisende.

“Det er klart, at det er vigtigt for mig, at Saudi-Arabien mærker, at Danmark ikke er bange for at ramme dem der, hvor det gør ondt. Jeg vil da heller ikke afvise, at det ville være tilfredsstillende, hvis saudiske mejerier begyndte at presse kongehuset til at ændre dets politik,” siger han og fortsætter:

“Jeg vil gerne understrege, at vi ikke vil tillade saudiske mælkeprodukter på dansk grund, før kronprinsen dernede fremsætter en undskyldning på offentligt tv og meget gerne også én til alle Gorm den Gamles efterkommere i en saudisk avis.”