Foto: Nadia Fryd, fm.dk

Foto: Nadia Fryd, fm.dk

Mens andre raser over regeringens psykiatriplan, minder finansministeren om, at det er vigtigt at pleje relationerne til de store finanshuse, mens de psykisk syge jo bare tager livet af sig, hvis indsatsen er for dårlig.

Nyheden om, at finansfolk og store banker har plyndret flere europæiske lande for sammenlagt mindst 410 milliarder kroner, har rystet mange. Finansminister Kristian Jensen (V) er ikke en af dem. Han mener nemlig, at pengene er godt givet ud.

“Det kan godt være, at det ikke er gået helt lovligt for sig, men man må huske, at der er tale om dygtige, vigtige og ikke mindst pengestærke aktører, som det er en stor fordel for en lille stat som Danmark at holde sig gode venner med. I den optik betyder 12,7 milliarder eller lidt mere ikke ret meget,” siger han og understreger, at det ikke nytter at spekulere i, hvad pengene ellers kunne være brugt til:

“Jeg har set nogle nævne, at de kunne være brugt til at styrke psykiatrien, som vi i regeringen for nyligt har fremlagt en handleplan for. Den indeholder ganske rigtigt en masse flotte løfter uden at lade pengene følge med, men det er absurd at forestille sig, at det ville være bedre, hvis vi havde brugt bare to-tre milliarder på at kompensere for det efterslæb, psykiatrien lider under. I øvrigt siger man jo, at latter er den bedste medicin, så hvis man vil hjælpe psykisk syge, kunne man bare fortælle dem nogle vittigheder og opfordre dem til at se lidt lysere på livet.”

Måske en gevinst på længere sigt
Kristian Jensen vil gå så vidt som at påstå, at det tab, de europæiske statskasser har lidt, vil medføre en gevinst på længere sigt:

“Det er trods alt de store finanshuses aktiviteter, der holder verden gående, så hvis vi har styrket deres økonomi, kan det kun blive en fordel for os selv. Derimod koster behandlingen af psykisk syge en masse penge, som vi nemt kunne undgå ved at standse indsatsen, for så ville de jo bare tage livet af sig.”

Storbanker er velfærdens vogtere
I debatten har det ligeledes været fremme, at de europæiske lande kunne have brugt pengene på at hjælpe flere flygtninge, men også her er Kristian Jensen uenig:

“Der er jo ikke tale om rigtige flygtninge, men migranter, der kommer hertil for at udkonkurrere os andre. Man ser jo, hvordan de kynisk holder liv i konflikter i deres egne lande, så de har et påskud for at rejse herop. De storbanker og finansfolk, der er involveret i den såkaldte svindelaffære, har derimod en stor interesse i vestlige værdier og kan på den måde betragtes som velfærdens vogtere.”