Foto: Tonygers, Bigstock

Tibetanske flag og råb om selvstændighed udløser min PTSD, siger den kinesiske præsident og henviser til en traumatiserende oplevelse med Dalai Lama. 

For seks år siden forsøgte dansk politi at skærme den daværende kinesiske præsident, Hu Jintao, for Tibet-demonstranters synspunkter, blandt andet ved at rive flag ud af hænderne på dem. Episoden er ofte blevet udlagt som en voldsom rettighedskrænkelse og et knæfald for de økonomisk stærke kinesere.

Men nu viser det sig, at betjentene blot forsøgte at gøre det danske offentlige rum til et safe space for præsidenten ved at udstyre de demonstrerende med såkaldte trigger warnings, altså advarsler om noget potentielt ubehageligt og angstfremkaldende.

Dalai Lama gav traumer
“Hu Jintao spurgte betjentene, om de ville gøre ham den tjeneste, og det danske politi reagerede eksemplarisk; de ønskede bestemt ikke at krænke nogen. Desværre var idéen om safe spaces stadig relativt ny i Danmark, og betjentenes handlinger blev misforstået,” siger den nuværende kinesiske præsident, Xi Jinping, og tilføjer, at betjentene blot ønskede at udskifte demonstranternes flag med trigger warnings i form af store skilte.

“Siden da er vi blevet meget bedre til at sætte vores krav om safe spaces igennem. Når jeg kommer til et nyt land, forstår statslederne med det samme, at jeg har haft ubehagelige oplevelser med Dalai Lama.”

Xi Jinping hentyder til et meditationskursus med den religiøse leder, hvor han ankom inkognito.

“Vi skulle meditere i tyve minutter og fik at vide, at alting var lys og kærlighed. Det var meget ubehageligt, og min psykolog siger, at jeg lider af PTSD-lignende symptomer, der blusser op, hvis jeg hører en tibetaner råbe op om selvstændighed eller ser et tibetansk flag.”

Helkropstape er bedste løsning
Inden for Kinas grænser er man langt fremme, hvad angår trigger warnings, og har introduceret brugen af gigantiske klistermærker, der dækker hele kroppen og advarer omverdenen om, at bæreren kan sige eller gøre krænkende ting.

“I disse tider, hvor utallige mennesker rammes af psykiske sygdomme, er det vigtigt for mig at værne om mit folks helbred og livskraft. Vores undersøgelser, som vi har udført i flere år på helt igennem frivillige forsøgspersoner, viser, at en såkaldt helkropstape er den bedste løsning, hvis kinesere skal have de bedste muligheder for at undgå angstprovokerende budskaber,” siger præsidenten.