Foto: Mexxicana, Pixabay

Det kræver for mange ressourcer at styre alle de fritagelser, lempelser og dispensationer, som landbruget har fået, mener regeringen, som nu én gang for alle vil afbureaukratisere de hårdt trængte landmænd.

Det var en stolt Lars Løkke Rasmussen, som, flankeret af innovationsminister Sophie Løhde, trådte frem på dagens pressemøde og fortalte, at regeringen sammen med Dansk Folkeparti har besluttet ikke blot at fritage, men simpelthen hæve landmænd og gartnerier over grundloven samt alle andre regler og direktiver.

“I stedet for at Jakob (Ellemann-Jensen, red.), Lars Christian (Lilleholt, red.) og jeg dispenserer for pesticidregler, fritager for klimahensyn og randzonebeskyttelse, afskaffer el- og produktionsafgifter, tillader billig udenlandsk arbejdskraft og Fanden og hans gylletank mange gange om ugen, sparer vi nu os selv, embedsværket og landmændene for en masse bøvl,” fortæller statsministeren.

Afbureaukratisering er gevinst for alle
Sophie Løhde, som står i spidsen for regeringens samlede plan for afbureaukratisering, kalder aftalen for historisk.

“Landbruget får hvert år cirka ti milliarder kroner fra staten og udgør derfor en stor del af den offentlige sektor, der som bekendt skal køre længere på literen og yde mere for færre penge. Det frigør vi nu tid til, så landmænd og gartnere slipper for papirarbejdet og kan bruge mere tid med sprøjtemidlerne,” siger hun og indrømmer, at hun er lettet over endelig at kunne vise resultater.

“Det er indtil videre ikke rigtig lykkedes os at fjerne nogen regler i den offentlige sektor, da de har vist sig at være der af en grund. At vi nu sløjfer en så stor mængde dumme love for en af Danmarks vigtigste sektorer, sender et stærkt signal om, at vi holder vores løfte om afbureaukratisering.”

Samfundet sparer 40 milliarder
Sophie Løhde fortæller desuden, at tiltaget vil give en samlet årlig besparelse på 40 milliarder kroner.

“Vi slipper for at føre tilsyn med landbruget og diskutere det i timevis her på Christiansborg. Det giver mindre bøvl for alle, hvilket vi estimerer til en besparelse på 40 milliarder om året. Det er et tal, vi selv har opfundet, så du sparer også selv en masse tid, fordi du ikke skal regne efter og skrive kritiske artikler om det,” forklarer Løhde.

Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen deltog ikke på pressemødet, da han p.t. er på Danmarksturné for at beskære beskyttede naturområder.