Foto: Brian Solis, Flickr

Foto: Brian Solis, Flickr

Han har indset, at han har skabt et monster. Desuden har han ikke brug for flere penge. Derfor har Mark Zuckerberg besluttet at lukke Facebook ved udgangen af året.

Det var et gensyn med Pixar-filmen WALL-E, der fik Mark Zuckerberg til at indse, at han er medskyldig i en udvikling, der er skadelig for menneskeheden.

I filmen lader de kraftigt overvægtige mennesker sig transportere passivt rundt, mens de sidder foran skærme, som de er så dybt optagede af, at de nærmest ikke opdager, hvad der foregår omkring dem. Det lignede, gik det op for Zuckerberg, en ikke så fjern fremtid, som han selv havde været med til at skabe.

Sådan en verden har Zuckerberg ikke lyst til at give videre til sine børn. Derfor har han besluttet at lukke Facebook.

Vil ikke sælge
Selvom han efter sigende har fået særdeles attraktive tilbud fra rigmænd, der er interesserede i at købe Facebook, vil Zuckerberg ikke sælge.

“Facebook skal lukkes, destrueres, ryddes fra Jordens overflade. Den er en sygdom, der har spredt sig som en aggressiv cancer, og hvis jeg sælger i stedet for at lukke ned, vil den bare sprede sig yderligere. Desuden har jeg ikke rigtig brug for flere penge,” siger han.

Mens Zuckerberg er glad og lettet over sin beslutning, har den chokeret millioner af mennesker verden over. Mange er rådvilde og ved ikke, hvad de skal gøre uden Facebook.

Kan føre til krig
“Det er en katastrofe. Hvis folk ikke længere kan bruge Facebook til at komme af med deres frustrationer, risikerer vi, at de begynder at gribe til våben og bekrige hinanden for alvor,” siger medieforsker Anja Pallesen, der mener, at Zuckerbergs beslutning måske ikke engang er lovlig:

“Zuckerberg bærer millioner af menneskers skæbner i sine hænder. Han har bragt hele verden sammen i et netværk, og det netværk har han et ansvar for, så beslutningen om at lukke må klart være i strid med menneskerettighederne – tænk også på, hvor mange der bliver digitalt hjemløse.”

Bekymringerne påvirker dog ikke Zuckerberg:

“Jeg går foran som et godt eksempel, og forhåbentlig følger andre udbydere af internettjenester med. Verden har før klaret sig uden internet, så det kan den selvfølgelig komme til igen.”