Foto: deagreez, Bigstock

En bordplade i massivt træ, elektriske artikler fra SMEG og et køleskab, der udtrykker din personlighed, er ikke kun for den øvre middelklasse, lyder det fra FN’s generalsekretær.

Bekæmpelse af ulighed, uddannelse til alle og en ende på fattigdom. Dette er nogle af de 17 verdensmål, som FN blev enige om i 2015. Nu har den internationale organisation sat sig for at nå endnu en vigtig milepæl: Et fedt køkken til alle verdens borgere.

“På mine mange rejser har jeg især lagt mærke til én ting: Uanset om de mennesker, jeg besøger, er rige eller fattige, europæere eller afrikanere, muslimer eller jøder, lider de alle, hvis ikke de har et personligt køkken af høj kvalitet,” siger FN’s generalsekretær António Guterres, der netop har underskrevet en resolution, som opfordrer alle verdens lande til at styrke initiativer, der har til formål at skabe lækre køkkener til en overkommelig pris.

Snæversynet fokus på drikkevand
“Især i den sydlige del af Afrika har mange svært ved at skaffe nok penge til fx et SMEG-køleskab eller en kaffemaskine fra Hario, hvilket mange hjælpeorganisationer glemmer i deres snæversynede fokus på at skaffe rent drikkevand og forhindre drab på journalister og politiske modstandere.”

Mogens Lykketoft, der var formand for FN’s generalforsamling fra 2015 til 2016, bakker op om det 18. verdensmål.

“Da jeg var formand, betalte FN for hele tre renoveringer af min New York-lejlighed, og da forstod jeg virkelig værdien af en effektiv og støjsvag opvaskemaskine eller elegante og praktiske dørgreb,” siger han og foreslår, at FN starter med en oplysningskampagne i regioner, hvor bevidstheden om fede køkkener er meget lav.

Alles ret til glansfuldt hår
“Det er faktisk lidt ligesom kvindelig omskæring: Inden man kan sætte en stopper for så skrækkelig en praksis, bliver man nødt til at forklare folk, at der findes alternative måder at leve på.”

Lykketoft har også tænkt over et slogan til det 18. verdensmål.

“Alle har ret til et fedt køkken. Den sætning har jeg og Uffe Ellemann-Jensen talt om i et par år, og vi synes selv, den er ret nyskabende,” siger han.

Inden 2020 vil FN gerne nå op på 20 verdensmål, der kan inkludere alles ret til glansfuldt hår og et definitivt stop for dårlig wifi-dækning.