Foto: Rutger van Waveren, Flickr

Ifølge en samlet venstrefløj er sagerne om skatte-Sven og Socialstyrelsen-Britta symptomatiske for en bundrådden og grådig kultur i den offentlige sektor. Derfor kræver de lovindgreb og bedre kontrol.

De sidste par år er der med jævne mellemrum dukket omfattende sager op om svindel med store skattebetalte beløb udført af offentligt ansatte. Senest er en medarbejder fra Socialstyrelsen blevet sigtet for at have tilegnet sig mere end 100 millioner skattekroner. Inden da var det Sven fra SKAT, som svindlede for små 40 millioner kroner, og før da har der været en lang række sager, hvor offentligt ansatte har beriget sig selv med borgernes penge.

En syg kultur
Men det skal være slut nu.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, erklærer, at de mange sager gør det nødvendigt at tage drastiske midler i brug.

“Når man ser et så omfattende niveau af svindel og venden det blinde øje til, som gang på gang har været tilfældet inden for den offentlige sektor, kan man ikke blot afskrive det som enkelte rådne æbler i kurven. Der er tale om et kulturelt problem, hvor alt for mange anser det for rimeligt at berige sig med borgernes penge på fuldstændig urimelig vis.”

Mange muligheder
Den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, erklærer sig fuldstændig enig i kritikken.

“Det er klart, at når man på baggrund af en lang række sager inden for bankverdenen, hvor der er svindlet med både kunders penge og statslige midler, konkluderer, at noget er helt galt, er det oplagt at gå skridtet videre og se på, om det samme ikke kan være tilfældet inden for den offentlige sektor. Der viser Britta-sagen og de andre tilfælde af misbrug, at dette med al tydelighed er tilfældet. Vi har simpelthen at gøre med en syg kultur i det offentlige,” siger hun og tilføjer:

“Der er derfor ingen tvivl om, at den offentlige sektor bør svækkes og underlægges en langt bedre lovgivningsmæssig kontrol. Spørgsmålet er også, om privatisering eller blot en mindre offentlig sektor kunne være oplagte muligheder for at komme den problematiske kultur til livs. Vi er naturligvis villige til at se på begge dele.”