Foto: icon House, Bigstock

Fremover skal halvdelen af piktogrammerne på toiletdøre og lyskurve kaldes for kussogrammer. Det kræver Dansk Kvindesamfund, som mener, at hvis mænd bærer børn på kussogrammerne, skal de være mindst 18 procent større end de børn, som kvinder bærer, for at kompensere for lønforskellen.

Tirsdag kom det frem, at DSB har valgt at udskifte en række skilte i togenes familiezoner, der afbilder en talende kvinde med et barn på armen, fordi skiltene ifølge statsbanerne udsendte forkerte signaler. I den forbindelse kritiserede Dansk Kvindesamfund DSB for at promovere stereotype kønsopfattelser, hvor kvinder tager sig af børnene og taler meget. Nu går organisationen et skridt videre og kræver selve begrebet piktogram omdøbt.

Afgørende for sproglig ligestilling
“Desværre slår patriarkatets hegemoni igennem på snart sagt alle fronter, også i sproget, hvor kvindekønnet fuldstændig udviskes fra betegnelsen af noget så banalt som skilte i familiezoner. Derfor mener vi, at det er af afgørende betydning for sproglig ligestilling, at halvdelen af denne type skilte fremover bliver betegnet kussogrammer, fissogrammer eller vaginagrammer, så folk kan vænne sig til at gøre op med implicit mandschauvinistisk terminologi,” siger forkvinde Lisa Holmfjord og tilføjer:

“Jeg kan lige så godt på forhånd sige, at alle de forventelige forklaringer om, at ‘pik’ i denne kontekst kommer af det latinske ‘pictus’, der angiveligt betyder ‘malet’, vil blive afskrevet som regulær mansplaining. Uanset køn.”

Såfremt der skal være personer med børn på pikto- eller kussogrammerne, kræver Dansk Kvindesamfund, at de børn, som mændene bærer, skal være mindst 18 procent større end børnene på kvindernes arme for at kompensere for den strukturelle ulighed i løn mellem kvinder og mænd.

Fed front: Gram er undertrykkende
En anonym talsperson for bevægelsen Fed Front skriver desuden på Facebook, at den sidste del af betegnelsen ‘piktogram’ er mindst lige så problematisk som den første.

“Når man bruger ordet ‘gram’, ligger der en implicit promovering af en tyndhedsnorm, hvor en af de absolut mindste måleenheder bliver gjort til standarden for alle mennesker. Hvis man i det hele taget føler for at inddrage noget så irrelevant som måleenheder, hvorfor så ikke bruge en langt større af slagsen,” skriver talspersonen, der i en efterfølgende diskussion mener, at kussoton er et acceptabelt kompromis.