Foto: Rido81, Bigstock

Foto: Rido81, Bigstock

Man skal kun have løn for den tid, man faktisk udfører sit arbejde, mener erhvervsminister Rasmus Jarlov (K). Derfor skal de ansatte trækkes i løn, hvis de kommer for sent, går på toilet eller henter kaffe i arbejdstiden.

Kommer man to minutter for sent på arbejde, bør man miste lønnen for hele den første time. Det mener erhvervsminister Rasmus Jarlov, der netop har offentliggjort et sæt retningslinjer, som han ønsker indført på alle danske arbejdspladser.

“Vi skal øge effektiviteten på vores arbejdspladser. Det kan vi blandt andet gøre ved at motivere alle lønmodtagere til at arbejde i al den tid, de modtager betaling,” siger Rasmus Jarlov og fortsætter:

“Det kan ikke være rigtigt, at man skal have løn for at sidde på wc, hente kaffe eller hyggesludre lidt med en kollega på vej tilbage fra frokostpausen. Derfor lægger jeg op til, at man kun får løn for de timer, hvor man i hele perioden arbejder effektivt.”

Fagforeninger raser
Erhvervsministerens forslag har medført store protester på arbejdspladser i hele landet. Mange ansatte planlægger aktioner, og de faglige organisationer bakker op om deres medlemmer.

DJØF’s formand Henning Thiesen kalder forslaget for skamløst.

“Enhver ved, at man har brug for små afbræk i arbejdstiden. Det er skamløst, at man vil trække en times løn, hvis man kommer lidt for sent eller henter sig en kop kaffe. Den slags kan man måske byde skoleelever, men her er der jo tale om voksne mennesker med stærke organisationer, som i hvert fald nogle politikere tager alvorligt, i ryggen,” siger han.

Gymnasieelever: Stop klynkeriet, voksne!
Det er dog ikke alle, der bakker op om lønmodtagerne. På de sociale medier gør en lang række gymnasieelever grin med det, de kalder “sarte og overprivilegerede voksne”.

“De skal passe deres arbejde og holde op med at klynke. Det er ærligt talt latterligt at høre på,” siger 17-årige Ludvig Poulsen.

Også politikere til højre for midten har svært ved at tage de ansatte alvorligt.

“Hvis man er bange for at komme lidt for sent på arbejde, må man bare tage en tidligere bus. Og har man problemer med at holde sig, er der produkter på markedet, man kan bruge, hvis man gerne vil have sin løn,” siger Liberal Alliances Henrik Dahl.